1 d’abr. 2020

Santa Catalina

ARCA va rebre la noticia al març de 2011 que hi havia la intenció d’esbucar un edifici construït a l’any 1916, ubicat al carrer d’Aníbal amb l’avinguda de l’Argentina (Santa Catalina). Aquest immoble fou la residencia del capità Amengual i és on es va col·locar la placa d’Avinguda Argentina, quan aquesta via anomenada Ronda de Ponent canvià de nom en agraïment a la visita d’Eva Perón de l’any 1948.


ARCA es va adreçar a l’Ajuntament de Palma, qui s’havia compromès a vetllar per la conservació del barri de Santa Catalina i al Consell de Mallorca, que va emetre un informe destacant els valors d’aquest edifici i que el feien mereixedor de ser inclòs al Catàleg de Patrimoni pel seu volum, la configuració de la seva façana i els seus elements estilístics.


L’edifici s’havia d’esbucar al mes de maig de 2011, però gràcies a aquest informe del Consell de Mallorca varem guanyar uns mesos per seguir lluitant per a salvar-ho. Però durant aquest període, l’Ajuntament de Palma no feu cas a les nostres demandes argumentant la situació de ruïna econòmica en la qual es trobava l’immoble i avalada per una sentència del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears.


Finalment, l’edifici va començar a esbucar-se al mes de juliol de 2011 i des d’ARCA organitzarem una passejada cultural i reivindicativa en protesta contra aquesta destrucció, on participaren prop de 100 persones, que pogueren gaudir dels valors històrics i culturals de la mà de Gabriel Barceló Català.


Aquesta demolició coincidí amb un canvi de legislatura a nivell municipal i ARCA seguí treballant amb el nou d’equip de govern de l’àrea d’urbanisme de l’Ajuntament de Palma per a aplicar mecanismes que vetllessin per la protecció del barri de Santa Catalina.  Durant aquesta legislatura es començà a treballar en un ARE per al barri i es protegiren un total de 43 façanes. Però, no seria fins a la següent legislatura, concretament al maig de 2019 quan arribaria el Pla Especial de Protecció (PEP) de Santa Catalina per a preservar l’essència del barri.