3 d’abr. 2020

Salvem Es Guix

En data 8 de setembre de 2006, l'Ajuntament d'Escorca va concedir la llicència d'obres per a la construcció de 165 habitatges amb cabuda per a 771 habitants més comerços i restaurants a un paisatge emblemàtic com és el la Serra de Tramuntana.

El mes de novembre de 2007 es va constituir el Col·lectiu en Defensa de Lluc, un col·lectiu liderat per l'Associació d'Antics Blavets, i que comptà amb el suport i participació d’ARCA i el GOB que va néixer amb l'objectiu d'evitar el projecte d'urbanització que amenaçava la zona coneguda com Es Guix.

El mes de gener de 2008, el Consell de Mallorca aprovà una suspensió cautelar del projecte d’urbanització i el mes abril de 2008, la mateixa institució presentà un recurs contenciós-administratiu contra el projecte d’Es Guix, en concret contra l’Ajuntament d’Escorca per la tramitació de la llicència d’obres. Aquestes mesures varen anar acompanyades de la tramitació de la desclassificació de la urbanització des Guix, per la qual s’havia de modificar el Pla Territorial de Mallorca (PTM).

Degut a l’encallament del procés, el Col·lectiu en defensa de Lluc decidí el 9 de maig de 2010 dur a terme una acció on penjarem una pancarta a l’entrada del santuari de Lluc amb el següent lema: “Lluc és sagrat. Protegeix es Guix”, on també hi participaren la Comunitat dels Pares Custodis del Santuari de Lluc, GEM, APA de l'Escolania de Lluc i Membres de la Pujada a Lluc. A finals d’aquest mes de maig organitzarem un altre acte reivindicatiu a Palma, a la seu de Can Alcover per exigir a les autoritats la protecció d’aquest entorn.

Finalment, el 3 de juny de 2010 el ple del Consell de Mallorca decidí que la urbanització des Guix seria desclassificada i no es podria urbanitzar a l’entorn de Lluc. Aquest fet seria especialment important per a aconseguir la categoria de Patrimoni Mundial per al conjunt de la Serra de Tramuntana, la qual es produiria un any més tard, al juny de 2011.

Aquesta decisió estigué uns anys a expenses de les instàncies judicials i la lluita continuà als tribunals. Afortunadament, tant el recursos presentats al Tribunal Superior de Justícia de Balears (TSJB) i al Tribunal Suprem, manifestaren unes sentències favorables per a la conservació de l’entorn de Lluc en juny de 2014 i març de 2016 respectivament.