2 d’abr. 2020

Salvem es Jonquet.


Projecte Rentadors.
Aquesta fou una campanya conjunta que duguérem a terme amb l’Associació de Veïns del Jonquet, GOB i Obra Cultural Balear (OCB), la qual tingué un bon resultat final.

L’any 2008, l’Associació de Veïns del Jonquet contactà amb nosaltres per a informar-vos de dos macroprojectes urbanístics atemptaven contra la tipologia i la conservació del barri des Jonquet.

Un primer projecte anomenat Rentadors era la construcció d’un edifici de considerables dimensions que alterava la visual paisatgística de la zona est, la qual dona a l’avinguda de l’Argentina. El seu impacte urbanístic rompia l’harmonia sobre la qual s’havia caracteritzat aquest barri de tipologia de cases baixes i de caire popular.

Projecte Mar i Terra.
Però, el segon projecte, anomenat Mar i Terra i impulsat per la companyia Acciona, encara era més agressiu a nivell urbanístic i posava en perill la conservació del barri. Aquest es volia projectar a la zona sud, a un solar buit situat a la part posterior del teatre municipal Mar i Terra i que dona al passeig Marítim. A part de construir uns volumètrics edificis que rompien amb la visual paisatgística d’aquesta zona, una de les més fotografiades de Palma i promocionades a nivell turístic, també volien perforar el talús sobre el qual s’assenta el barri des Jonquet, per construir una zona comercial i d’aparcaments, un risc per a les cases que es trobaven a sobre.









Les associacions esmentades ens adreçarem a les administracions pertinents i començarem a desenvolupar de forma conjunta una campanya titulada Salvem es Jonquet. Un dels primers èxits vingué el 9 de juny de 2008, quan la la Ponència Tècnica de Patrimoni Històric del Consell de Mallorca, va aprovar la incoació de l’expedient de Bé d’Interès Cultural (BIC) per a la barriada des Jonquet i uns dies després la Comissió d’Urbanisme i Patrimoni del Consell de Mallorca també va aprovar seguir amb aquesta tramitació.

Finalment, en data de 5 de novembre de 2009, el Ple del Consell de Mallorca aprovà la declaració de Bé d’Interès Cultural, amb la categoria de conjunt històric, a favor del barri del Jonquet (exp. 69/08), el que garantia la protecció d’aquest barri i ampliava l’àrea de protecció a la illeta de Santa Catalina compresa entre els carrers Sant Magí, Servet-Dameto, Cotoner i avinguda Argentina.

Durant els anys següents la lluita per a la plena conservació i protecció del barri es dugué a terme en dos fronts:

Per una part el judicial, on la companyia Acciona va recórrer davant els tribunals la declaració de BIC des Jonquet, la qual fou defensada pel nostre advocat Josep Masot i Tejedor i finalment guanyada en totes les instàncies.

I també, hi hagut innumerables reunions i negociacions amb l’Ajuntament de Palma perquè impulsés un Pla Especial de Protecció (PEP) per al barri, el qual encara a dia d’avui segueix sense una aprovació definitiva.