ACTUALITAT

  RESUM NOTES DE PREMSA D'ARCA DEL MES D'ABRIL


1 abril 2023

ARCA reclama la paralització d’obres al molí de Ca’n Salvà, de Santa Maria del Camí.


ARCA ha denunciat, mitjançant sengles instàncies, davant l’Ajuntament de Santa Maria del Camí i la Direcció Insular del Patrimoni del Consell de Mallorca, l’estat en què es troba el molí de Ca’n Salvà, demanant la paralització urgent de les obres que es duen a terme.


Constitueix un dels pocs molins de treure aigua del municipi, i és un conjunt únic, format per una antiga mola de sínia, un molí d’extracció d’aigua a l’interior del habitatge, un safareig, una mina i diverses síquies de reg.


Al molí, element catalogat, s’estan duent a terme diverses obres que han suposat un augment del volum i que a més han implicat la desaparició de l’envelador del molí.

ARCA demana la paralització immediata de les obres,  per infringir els valors patrimonials objecte de protecció, i que es restitueixi el molí al seu estat iniciald’abans de les obres. 


................ 

5 abril 2023

ARCA, INTEGRANT DE LA CAMPANYA PATINETES Y BICIS A RAYA DENUNCIA QUE UN PATINET ATROPELLA UNA PERSONA A LA PLAÇA MAJOR


CRITICAM LA MANCA DE CONTROL REAL PER PART DE LES AUTORITATS MUNICIPALS


El jove atropellat és un caricaturista que s'instal·la a la plaça. El conductor del patinet anava circulants per espai peatonal, una infracció clara que posa en evidència una vegada més la inseguretat que pateixen les persones que van caminant per Palma.


Es va requerir presència sanitària i policial i el jove va ser traslladat en ambulància a son  Llatzer. Va ser diagnosticat de traumatisme cranioencefàlic. 


CONSEQÜÈNCIES FÍSIQUES, PSÍQUIQUES I LABORALS


Per descomptat, no hi ha una assegurança darrere que pugui responsabilitzar-se de les conseqüències dels accidents provocats pels conductors de VMP.


EXIGIM CANVIS I CONTROLS

Creim que la policia local hauria de fer un paper més actiu tant en el control com en la denúncia. I també creim que la normativa ha de defensar clarament i en tot moment, no valen excepcions, les voreres i espais de vianants lliures de tot vehicle. 

................ 

8 abril 2023


ARCA VISITA CASES SANTES


JUANJO SOLER, HISTORIADOR, GUIA DOS GRUPS DE 40 PERSONES CADA UN


Ses Cases Santes són muntatges simbòlics efímers que es col·loquen a una capella lateral del temple, normalment amb un "arca" que fa la funció de sagrari per guardar durant dijous i Divendres Sant les formes consagrades. Completa el muntatge altres elements iconogràfics i ciris i plantes. Una de les plantes més singulars dels muntatges a Mallorca són els brulls, que han estat cultivats a les fosques i presenten una imatge absolutament blanca.


Juan José Soler ha participat a una feina de recerca sobre ses Cases Santes i ha volgut oferir els seus coneixements per a donar a conèixer una tradició que no s'hauria de perdre. Ses Cases Santes tenen un vessant espiritual, però també cultural i, per tant, té interès per a tota la població, sigui o no creient.


................... 

13 abril 2023


ARCA, integrant de la campanya, Patinetes y Bicis a Raya, ha fet entrega de les primeres 1500 signatures a la Defensora de la Ciutadania exigint seguretat pels vianants


La Defensora de la Ciutadania considera que a Palma es vulneren els drets dels vianants


La Defensora elaborarà una RECOMANACIÓ per presionar a l’Ajuntament  en el sentit de les nostres reivindicacions


Hem acudit a la Defensora de la Ciutadania per demanar-li ajuda per la manca de seguretat per a vianants a la ciutat de Palma, per culpa de l'ús incívic de patinets i bicicletes, que continua creixent.


Des de l'Ajuntament de Palma no s'ha atès, per ara, cap de les peticions urgents que hem sol·licitat des de la campanya, tot i que algunes depenien únicament de la voluntat política dels governants i es podien posar en pràctica de manera immediata.

................... 

14 abril 2023

CAN MENA JA FORMA PART DE LA TRISTA HISTÒRIA DE DESTRUCCIÓ DEL PORT DE POLLENÇA

ARCA CRITICA LA MANCA DE SENSIBILITAT DE L’AJUNTAMENT DE POLLENÇA I LA MANCA D'ACTUACIÓ DEL CONSELL

EL PATRIMONI DEL PORT S’ESVAEIX

De res han servit els intents d’ARCA per protegir aquest edifici que era una mostra ben interessant de casa d'estiueix. 

El paisatge arquitectònic del Port de Pollença va desapareguen i, per tant, la seva bellesa s'esvaeix


Ara, per desgràcia Can Mena ja no hi és i no podem descartar que hi hagin meds pèrdues entre els edificis originals que hi resten.


El Passeig del Port de Pollença no pot renunciar al seu valor paisatgístic i històric de principis del turisme. L'instrument principal per evitar-ho és el Catàleg.


ARCA fa més de 10 anys que demana la preservació dels valors paisatgístics del Port. 


............... 

15 abril 2023


ARCA GUIA 60 PERSONES PER LES MURADES EXISTENTS I LES ENDERROCADES


UN ÈXIT DE PARTICIPACIÓ QUE ENS OBLIGA A REPETIR-LA PRÒXIMAMENT

el recorregut guiat per Nael Falo i de Miquel Angel Riera.

UNA HISTÒRIA D'ENDERROCAMENTS I RECONSTRUCCIONS*

Des de l'època romana, el conjunt de murades de Palma s'aixecaren, s'ampliaren i es varen reconstruir en diferents ocasions. 

En total, hem realitzat 18 aturades explicatives. 

LA REIVINDICACIÓ

Per conèixer millor la història de Palma, és pel que està totalment justificada la petició d'ARCA de posar en valor els restes trobats a la plaça d'Espanya, mantenint-los visibles protegits amb material transparent i un cartell explicatiu. També, a més, la petició de senyalitzar a la via pública el traçat d'aquestes murades pel coneixement de tota la ciutadania. Fins ara el govern municipal ha contestat les nostres demandes.