6 d’abr. 2020

Catalogacions.



Ruberts, BIC com a conjunt històric des de 2008.
Una de les aportacions importants que ARCA ha dut a terme per a la protecció real i efectiva del Patrimoni Històric i Cultural han sigut la redacció de catàlegs de patrimoni a nivell municipal i la realització o impuls d’estudis previs per a la declaració de Bé d’Interès Cultural (BIC).

Catàlegs municipals de Patrimoni

Abans que fos aprovada la Llei de Patrimoni Històric de les Illes Balears (1998), ARCA s’encarregà de redactar el catàleg de Patrimoni Històric del Centre Històric de Palma (1994). Un cop s’aprovà la llei, obligava a que tots el municipis de les Illes Balears tinguessin aprovat el seu catàleg de Patrimoni com a mínim en dos anys. A partir d’aquí la nostra entitat dugué a terme la redacció del catàleg dels següents municipis: Inca, Binissalem, Consell, Marratxí i Vilafranca. Un equip de catalogació coordinat per la historiadora Aina Pascual dugué a terme aquests catàlegs i d’altres més específics, de patrimoni etnològic a la Part Forana.

Estudis per a la declaració de BIC

Entre els anys 2006 i 2007, la nostra entitat també participà en l’elaboració d’estudis previs per a la declaració de BIC en la categoria de conjunt històric per als nuclis Ruberts (Sencelles), Galilea (Puigpunyent), Ses Olleries i Ses Coves (Santa Eugènia). La finalitat era assegurar la preservació d’aquests nuclis tradicionals de gran valor històric, artístic i paisatgístic situats a l'interior de Mallorca.

Finalment, al llarg de l’any 2008, la Comissió de Patrimoni Històric del Consell de Mallorca declarà com a Bé d’Interès Cultural (BIC) amb la categoria de conjunt històric els llogarets de Ses Alqueries, Ses Olleries, Ses Coves (Santa Eugènia), Ruberts, Jornets (Sencelles) i Orient (Bunyola).