17 d’abr. 2020

ARCA va intervenir perquè els nuclis històrics de Cas Senyor i sa Talaiassa fossin declarats com a Béns Catalogats.

ARCA alertà en data de 16 de març de 2007 al Consell de Mallorca i a l'Ajuntament de Santanyí, que el nucli de cases de Cas Senyor i sa Talaiassa, situades al centre històric de Calonge (Santanyí) i datades als segles XV i XVI respectivament, però que havien patit successives reformes, eren amenaçades de ser enderrocades, per a la construcció d'uns nous habitatges.
Unes llicències municipals ja concedides amenaçaven la destrucció d'aquest conjunt històric, llavors ARCA i l'Associació Cultural Es Majoral ens movilitzarem per a evitar que les obres es possessin en marxa.


Finalment, al mes de juny de 2007 s'instà a iniciar l'expedient d'incoació per a la declaració de Bé Catalogat d'aquests nuclis de cases i automàticament les llicències urbanístiques foren suspeses i en darrera instància gaudiren d’una protecció avalada i supervisada per la Comissió Insular d’Ordenació del Territori, Urbanisme i Patrimoni Històric.
Aquesta actuació vingué en un moment en el qual els pobles o petits llogarets de la Part Forana, estaven sofrint modificacions molt accelerades i com a tal, estaven perdent la seva personalitat com a nuclis de població tradicional. Una de les nostres preocupacions fou la d'intentar recuperar la casa tradicional mallorquina, un patrimoni històric menor, però que ha estat realment important per definir-nos com a poble i assolir un trets culturals propis.