12 de maig 2015

Aturada temporalment la demolició de Can Bibiloni.

ARCA vol que se demanin informes que valorin els aspectes Patrimonials, tal com hem demanat als nostres recursos.

Esperam que no sigui una aturada amb la vista posada a les eleccions.

La  maquinària destructora que havia començat a treballar per a enderrocar Can Bibiloni, edifici de l'Eixample que roman com element del passat industrial de la zona, ha estat aturada.

L’Ajuntament de Palma ha aturat l'obra, esperem que sigui per estudiar amb seriositat  la catalogació de la façana. I no per motius electorals. És evident que una demolició com aquesta no és una bona mostra de gestió respectuosa pel partit que governa.

Volem recordar que per dues vegades durant aquesta legislatura la Comissió de Centre Històric per unanimitat havia ordenat la catalogació. Per quin motiu, si l’edifici no havia sofert cap transformació, per tercera vegada torna a la comissió i aquesta vegada guanya el permís per destruir i és la decisió que es manté?  És inaceptable.

Algunes parts ja perdudes, però potser recuperables.
ARCA celebra aquesta detenció de les obres de destrucció de Can Bibiloni, el qual ja va perdre la setmana pasada alguns elements de la part superior de la seva façana, com la cornisa amb la data de 1928 i elements decoratius, tipus hidries, que coronaven l'edifici. (No sabem si aquests elements han estat destruïts o tan sols retirats).

ARCA demana una vegada més i després d'haver presentat la setmana pasada dos recursos administratius davant el Consell de Mallorca i Ajuntament de Palma, on es demanava l'aturada de la llicència que afectava a la demolició de Can Bibiloni i que s'emetin més informes, sobretot que puguin venir fora de Mallorca, sobre els valors històrics i artístics de l'edifici en qüestió.

Una idea integradora és possible
Creim, que ara és el moment de repensar aquest projecte i cercar un idea integradora per a Can Bibiloni, on el passat i el futur puguin viure amb harmonia, sense que un substitueixi a l'altre, perquè no ens haguem d'empenedir una vegada més de la desaparició d'un element de gran vàlua.

ARCA ha lluitat des de l'any 2008, perquè aquest immoble, de l'Eixample de Palma i de la barriada de Pere Garau, un referent arquitectònic de primer ordre fos conservat, però malauradament, ni l'Ajuntament de Palma, ni el Consell de Mallorca, no han emprat les seves eines en matèria de protecció del patrimoni cultural i hem hagut d'arribar a aquesta situació, d'incomprensió de gran part de la ciutadania, que no entèn com a l'any 2015, un edifici d'aquestes característiques està a punt de desaparèixer.

ARCA vol recordar el posicionament del Col·legi d'Arquitectes de les Illes Balears que tampoc ha valorat i ha tingut en compte la importància d'aquest immoble històric, obra d'un dels millors arquitectes que ha donat Mallorca durant el segle XX.

Documental tallat a IB3
Per últim, ARCA vol criticar que ahir a la nit, la televisió autonòmica
IB3 va oferir el reportatge “Bennazar, s'Arquitecte de Palma”, el qual ves va tallar sense arribar a ser emès al complet. Fet que és incomprensible. Se suposa, que un canal de seriós i rigorós ha de complir amb la seva programació i no oferir programes a mitges, que és el que va succeir ahir vespre. Demostra una manca de sensibilitat i exigim ens facilitin una explicació. I que es torni a emetre el documental complet. Dirigirem un escrit a IB3 per satisfer aquesta qüestió.