5 de gen. 2008

embARCA't: Betlems conventuals

Recorregut dirigit per l'investigador Biel Barceló amb l'itinerari següent: La Sang, Santa Magdalena, Sant Jeroni i Santa Clara


EL BETLEM A MALLORCA

El 2007 serà l'any en que el Vaticà, fent una lectura nova de l'Evangeli de Mateu, fa nèixer el nen Jesús a la casa del seu pare, Josep, per tant a Natzaret i no a Betlem i s'han suprimit les figures del bou, la mula i els pastors.

A Mallorca ens trobam amb el fet que no hem pogut contemplar el betlem napolità de la fundació Bartomeu March, actualment a Madrid, però si el magnífic moble del betlem de les monges de Santa Clara i que procedeix de l'antic convent de l'Olivar.

Aquesta peça d'època barroca, segueix la tipologia del betlem de Jesús, avui a l'esglèsia de l'Anunciació (la Sang), on la Sagrada Família es troba a un nivell inferior al de l'esglèsia, tal i com passa tant a la basílica de la Nativitat a Betlem o la que vol ser la seva rèplica s Santa Maria la Major de Roma. A la part superior de la cova hi son representats els pastors que rebran la visita de l'àngel que els anunciarà la Bona Nova. Dins la cova hi son presents Deu Pare i el Sant Esperit enrevolats d'una glòria d'àngels.
Aquest betlem que te una arribada llegendària al convent franciscà de Jesús fundat pel pare Catany, procedeix del taller napolità dels Alamagno, els mateixos artistes que procedents d'ULM realitzaran el de Sant Giovanni in Carbonara de Nàpols. A rel de la desamortització tant el cos incorrupte del pare Catany com el betlem passaren al seu emplaçaament actual.
Aquest betlem marcarà la tipologia dels naixements mallorquins i si en el segle XVII veu realitzat el moble de les Tereses o el compartiment lateral del retaule del Roser del convent de Santa Elisabet d'Hongria ( Jeronies ) i encara mes tard el moble que aquest Nadal es pot veure a Santa Clara.
Una de les figures presents als betlems conventuals mallorquins es la figura del doctor de la llei, recordem que els retaules dedicats al nom de Jesús a Mallorca foren nombrosos i al convent de les Jeronies el coneixen amb el nom evangèlic de "Simeón": Son magnifics els de Santa Clara i el del convent de les Agustines de la Concepció.


Els darrers grans artistes que realitzaran figures per betlems seran Francesc Herrera II ( Porreres ) i l'Adrià ( Sant Francesc i ermita de Betlem d'Artà )
Una de les darreres incorporacions als betlems de les cases de senyors, son els fons de betlem pintats per aristes fins i tot de la volada de Gabriel Femenies i on es representaven les possessions familiars, seguint el models procedents igualment de Napols.