18 de gen. 2008

CONSERVEM LA COSTA DES TEATRE

Les casetes tenen 150 anys d’antiguitat

Si haguéssim de triar un ambient de la ciutat de Palma, on l’estereotip del “tipisme” estigui representat de manera clara, aquest lloc és la COSTA DES TEATRE.

La Costa des Teatre és la que comunica el carrer Unió amb la Plaça Major i està unida visualment al Teatre Principal. La costa es va transformar en escalinata per fer més còmode el seu trajecte aproximadament l’any 1851. A partir del 1876 s’instal·laren les casetes de fusta actuals que són de propietat municipal. Les que queden obertes es dediquen a la venta de souvenirs.

Petita història de les casetes i l’aljub.
Diu el llibre de Zaforteza i Musoles “La Ciudad de Mallorca” que “En el año 1857 con el fin de aumentar los fondos públicos y al mismo tiempo disimular la mala alinación de la cuesta en la parte derecha subiendo, a partir de una línea que se marcó, se ideó colocar una serie de casetas de madera adosadas al desigual muro”
També ens diu el llibre que les esmentades casetes s’aixecaren d’acord al disseny de l’arquitecte municipal i amb fons públics.
Les casetes tipus “bazar” que encara ara es conserven són de fusta ja que estan situades sobre un gran aljub que data del segle XVIII i aquest no permetia fer fonaments més profunds i pesats.
L’esmentat aljub, també es conserva i es va construir per poder combatre els possibles incendis del llavors anomenat Teatre de les Comèdies i que més tard es transformaria en el Teatre Principal. Els anys previs a la construcció del aljub, s’havien produït dos incendis devastadors al teatre i encara no existien els cossos de bombers.

Amenaça de desaparició i 150 anys d’antiguitat.
Els anteriors responsables de l’Ajuntament de Palma, tenien la intenció de fer desaparèixer les casetes de fusta i teulades de zinc, per afavorir l’accés dels particulars propietaris de les finques ubicades just a darrera, les quals sempre han tengut accés pel carrer Can Berga. ARCA llavors es va oposar a les esmentades intencions i és per això que ara demanam al nou consistori que doni valor i protegeixi aquest patrimoni de 150 anys d’antiguitat.

ARCA proposa la protecció, rehabilitació i usos adequats.
ARCA demana que es garanteixi des de l’Ajuntament de Palma la protecció i rehabilitació de les casetes de la Costa des Teatre. Així mateix que es decideixi l’ús més adient per les mateixes. Al nostre criteri no es té perquè excloure la possibilitat de tenir un ús comercial d’elements que donin valor a l’espai ( llibres de vell, artesania, qualque espai expositiu públic, etc) Així mateix és un lloc idoni per establir un punt de informació turística i sobre patrimoni.
ARCA es dirigirà a l’Ajuntament de Palma per tal de iniciar converses per aconseguir la protecció i dignificació de aquest espai emblemàtic.


Una imatge plena de tipisme, però en realitat atípica.

En realitat un motiu més per conservar i recuperar les casetes de la Costa des Teatre és precisament que és una construcció única a la ciutat de Palma. No obstant hem trobat a diverses ciutats europees estructures semblants i per això vos adjuntam una foto de Lisboa on es veu un paisatge urbà similar.