28 de gen. 2008

ARCA ofereix una passejada a l’ONCE per Santa Catalina

El passat dissabte, dia 26 de gener, la nostra entitat va oferir un recorregut històric – artístic per l’arraval de Santa Catalina i el Jonquet.

En un matí agradable, aquest grup de persones varen poder conèixer un poc més la història i secrets que ens amaga aquesta zona de Palma, que l’han convertida en una de les àrees de fora muralles, més interessants i atractives de Ciutat.

El nostre itinerari va començar a la Plaça de Progrés, on els introduirem històricament en l’espai que anaven a recórrer. Posteriorment visitarem Can Palmer, situat al C/ Qutegles, un exemple de Modernisme popular, que ens ofereix la barriada. Seguidament, anàrem fins al Montepío, societat de socors mutus, creada el 1894 i vigent actualment com a associació cultural, per poder parlar del moviment associatiu que ha donat aquesta barriada.

El nostre itinerari va desviar-se cap a la Santa Catalina baixa, que és aquella franja de la barriada, que va des de la plaça del Progrés fins a la mar. Allà poguérem gaudir de la seva església, situada al C/ Sant Magí i d’un dels edificis més carismàtics, que esperem que es pugui recuperar aviat, com és el Mar i Terra, situat enfront de l’església.

Posteriorment, ens introduirem a la zona des Jonquet, que es considera un arraval, dins el mateix arraval. Allà parlarem de l’activitat marinera que ha caracteritzat aquesta zona i dels molins que encara es conserven. Seguidament, baixarem cap al Rentador municipal i parlarem de l’explanada que es troba just al front, sa Faixina.

Finalment, ens centrarem en mostrar tres dels edificis més significatius de la zona i que representen un període històric concret, com és la fortuna que alguns cataliners assoliren a principis del segle XX i projectaren l’estil modernista en les seves construccions. Aquestes edificacions son: l’Hostal Cuba, a la cantonada del C/ Sant Magí amb l’avinguda Argentina, l’edifici de la Ferreteria, al C/ Sant Magí i Can Pujol, al C/ Pou.