30 de gen. 2008

Can Bibiloni, obra de Bennàzar, edifici a catalogar


L’edifici familiar Bibiloni, que va decidir incloure al catàleg de edificis protegits l’Ajuntament de Palma el passat mes de desembre, a petició de ARCA, és obra de l’arquitecte Gaspar Bennàzar.

Quan ARCA va demanar i aconseguir la seva protecció desconeixia que l’esmentat immoble era obra de l’insigne arquitecte, però dies després la neta de Bennàzar, Maribel Bennàzar es va posar en contacte amb la nostra entitat per agrair-nos la gestió i mostrar-nos la llibreta personal de l’arquitecte, on apuntava els treballs que anava realitzant.

Llibreta personal

El dia 7 de gener de 1927, Gaspar Bennàzar escrivia:
“Trabajé en casa en Garaje Bibiloni y Farmacia Castañer”, com es pot veure a la imatge que il·lustrem.

Gaspar Bennàzar és Fill Il·lustre de Palma i autor de gran quantitat d’edificis emblemàtics de la ciutat.

També al llibre de Miguel Seguí Aznar La Arquitectura contemporánea en Mallorca, pàg. 370, figura l’edifici Bibiloni com obra de Bennàzar.

Així doncs aprofitam per recordar a l’Ajuntament de Palma el compromís adquirit de redactar una fitxa de catàleg i protegir l’edifici actual com a valor patrimonial arquitectònic.

Recordam que vàrem demanar i aconseguir la protecció de l’edifici de vivenda familiar, que dóna al carrer Aragó. El magatzem, que s’estenia fins al carrer Nureduna, careixia de valors suficients i ja ha estat demolit per a futures construccions. La pressió immobiliària va obligar a actuar amb urgència per a salvar l’edifici del carrer Aragó i per això demanam rapidesa i garanties en els informes pendents per a garantir la protecció.

L’Eixample va perdent personalitat dia a dia

L’Eixample va perdent dia a dia personalitat i son necessàries mesures i criteris proteccionistes pels que continuarem treballant. Demanam més compromís i valentia a l’Ajuntament de Palma en aquest sentit, tot i valorar molt positivament la passa endavant que suposa la protecció de Can Bibiloni.