10 de març 2020

ARCA vol manifestar la seva alegria per la sentència que preserva el monument de sa Feixina.

Des d'ARCA hem mantengut sempre una postura clara de defensa del monument basant els nostres arguments en tres qüestions fonamentals:

1.Pel valor arquitectònic del monument. Obra de l'arquitecte mallorquí de renom internacional Francisco Roca Simó, és una obra racionalista singular que podem adscriure al moviment Art déco.

2.Pel seu valor històric, ja que el monument originalment va ser en record a un fet històric i a unes víctimes de la Guerra Civil. El pas dels anys l'havia convertit en una simple fita urbana, referència del barri de Santa Catalina i l'any 2010, l'Ajuntament de Palma, governat per Aina Calvo ho va adaptar a la tan necessària Llei de Memòria Històrica, que reconeix a totes les víctimes i així va quedar transformat en el que és ara: un monument contra les guerres i les dictadures.

3.Pel valor de la unanimitat, perquè la decisió d'Aina Calvo i el seu equip de govern va rebre el suport de tots els grups polítics que en aquell moment estaven representats a l'Ajuntament de Palma: PSOE, PSM, VERDS, EU, UM i PP. Aquest consens va ser, per desgràcia, menyspreat per l'Ajuntament de Palma dues legislatures més tard, que pretengué la destrucció del monument.

ARCA fa una crida a recuperar el consens

Ara, amb aquesta sentència que reconeix els valors patrimonials del monument de sa Feixina, des d'ARCA volem fer una crida a recuperar el consens i a abandonar els intents de destruir un patrimoni que és de tothom.

Tenim el convenciment que aquest consens és desitjat per la immensa majoria de la ciutadania de Mallorca. En definitiva, el Tribunal s'ha pronunciat a favor de conservar el patrimoni cultural illenc i de Ciutat.

Des d'ARCA avui, dia en que ha estat fet públic el resultat de la sentència, feim aquestes breus declaracions i en dies posteriors farem altres valoracions més àmplies.