21 de juny 2016

Xerrada sobre "Manuel de Falla a l'illa. Un patrimoni perdut", a càrrec de Joan Moll.

Joan Moll i Àngels Fermoselle ahir a la seu d'ARCA.
ARCA organitzà ahir dilluns 20 de juny una xerrada titulada: "Manuel de Falla a l'illa. Un patrimoni perdut", a càrrec del pianista i music Joan Moll Marquès, qui durant aquests darrers mesos ens ha ajudat per donar arguments sobre els valors culturals de la casa on va viure Manuel de Falla, al carrer del Rector Vives, 47 a Gènova.

El músic Joan Moll lamenta a ARCA la pèrdua de la casa de Falla

Joan Moll va lamentar, a un acte organitzat per ARCA,  la destrucció de la casa de Gènova on va residir Manuel de Falla durant onze mesos.

El músic, va dissertar durant 45 minuts sobre la vida de Falla a Mallorca.
Falla s'integrà a la vida cultural de la mà de mossèn Joan Maria Thomàs. El músic mallorquí li cercà una casa i li va donar classes de català i alemany. Falla havia vengut a acabar la seva obra La Atlàntida i fogia dels convulsos temps, previs a la Guerra Civil cercant silenci.

Falla era un home fràgil i fredoler. El conductor del tramvia cap a Gènova sempre li reservava el lloc fora corrents d'aire. A més de participar a concerts al Festival Chopin, a l'Almudaina, al Teatre Líric i al Teatre Principal amb l'orquestra Simfònica de Madrid, Falla també visità l'illa: Deià, Sarrià, Raixa, es Camp de Mar,...

El músic Joan Moll va llegir fragments del llibre Manuel de Falla en la Isla, el primer, aquell en que descriu com li va agradar l'arribada a la casa de Gènova tant a Falla com a la seva germana Carme, que era qui sempre el va acompanyar.

La vida cultural a la casa de Falla a Gènova era especialment activa els diumenges. Hi assistien a les tertúlies Torrandell, Mas Porcel, Copeland, Antoni Mulet, els metges Peñaranda, cantants de la Capella Clàssica... un niu de cultura.

Una petjada cultural que ha desaparegut per sempre perquè l'Ajuntament de Palma i el Consell de Mallorca no han volgut tan sols intentar la seva conservació.

Una pedra, una rajola i un fragment de la balaustrada únic record físic de la casa centenària

Àngels Fermoselle va moderar l'acte de Joan Moll a ARCA titulat "Manuel de Falla a l'Illa. Un patrimonio perdut" i va recriminar la manca de sensibilitat d'uns polítics que havien promés protegir el Patrimoni.

Sobre la taula hi havien tres rastres de la destrucció de la casa de Gènova que tenia gran  interès paisatgístic, etnològic i històric: una rajola, una pedra i un fragment de la balaustrada.

Les darreres paraules de Joan Moll fóren: Qué diria ara mossèn Joan Maria Thomás!  Ja no hi ha a Gènova el silenci de l'època de Falla i tampoc la  casa que va habitar!