11 de jul. 2014

PRIMERA CONFERÈNCIA DEL CICLE JOSEP LLIMONA I EL MODERNISME A SÓLLER

Blanca Castaldo, conferenciant que obri el cicle
dedicat a Josep Llimona
AMB EL TÍTOL “ELSANT SEPULCRE” DE J. LLIMONA A SÓLLER A CÀRREC DE BLANCA CASTALDO SUAU
A LA SEU D'ARCA I DE LA FUNDACIÓ AMICS DEL PATRIMONI DE PALMA
Ahir dijous 10 de juliol va començar el Cicle sobre el patrimoni de Sóller a Palma, a la seu d'ARCA i de la Fundació Amics del Patrimoni. En la conferència d'ahir la Prof. Blanca Castaldo Suau, sollerica, coordinadora de la Comissió Llimona i autora del Dossier d'estudi “El Sant Sepulcre” de J. Llimona a Sóller, va exposar al públic que omplia la sala els valors artístics i històrics de l'escultura ara desaparescuda del Cementeri municipal de Sóller “El Sant Sepulcre” obra del conegut artista Josep Llimona. La conferenciant, que és professora de l'Escola Superior de Disseny de les Illes Balears i doctora en enginyeria de projectes, va exposar magistralment el context de l'autor modernista, els lligams del modernisme amb Europa i la relació de Sóller amb el modernisme a principis del segle XX. Així mateix va donar a conèixer -sempre amb imatges projectades a la sala- la principal obra de Llimona a Espanya i a Sóller i el seus lligams amb altres insignes artistes com: Rubió i Gaudí i amb personatges històrics, com són ara: el Bisbe Campins, l'enginyer Eusebi Estada, Sanllehy (batle de Barcelona) etc.
Així mateix en el si de la conferència es va exposar els trets més importants des del punt de vista històric i monumental del Cementeri de Son Sang de Sóller, amb imatges molt expressives de conjunts escultòrics de Vila, Arcas i Quintanta, entre d'altres i la història de la comanda del conjunt escultòric -ara mutilat- de Llimona gràcies a la vídua de Joan Morell Coll, la senyora Estartús, quedant clar que el monument funerari és propietat municipal, inseparable del Cementeri, protegit per la normativa urbanística municipal i amb valors de Bé d'Interès Cultural indiscutibles.
Membres de la Comissió Llimona-Sóller
També hi va haver una breu exposició, a càrrec del president d'ARCA, Pere Ollers, de les accions iniciades formalment davant l'Administració, ara fa just un mes: la demanda de protecció de BIC del conjunt escultòric per part del Consell de Mallorca i la demanda a l'Ajuntament de Sóller perquè recuperi d'ofici la possessió del tros que falta del conjunt escultòric, lamentablement mutilat.
En conclusió el conjunt ecultòric de J. Llimona del Cementeri (El Sant Sepulcre) ha estat mutilat (ja que està dividit actualment) i això és un atemptat a l'obra artística i al patrimoni municipal de Sóller i de Mallorca (mentre no es reintegri el conjunt al seu lloc del Cementeri).

Finalment, s'obrí un col·loqui que va ser molt participat ja que els i les assitents formularen moltes preguntes als ponents amb participació de gent de Sóller i de Palma.