31 de gen. 2013

Recuperam un topònim que mai s’havia d’haver canviat

La Rambla, i res més, és el nom del lloc, el topònim original

ARCA celebra la recuperació d’un topònim, el de La Rambla, que mai s’havia d’haver alterat. Els noms amb història de la ciutat, han de ser respectats perquè són elements patrimonials de primer ordre.
Les adulteracions, de vegades oportunistes com va ser en aquest cas, comporten pèrdua de sentit històric.

ARCA no vol avui al·ludir els fets lamentables que han obligat ara a restituir el nom original, sinó que vol aprofitar per advertir una vegada més que els TOPÒNIMS AXREDITATS PEL PAS DEL TEMPS NO S’HAN DE TOCAR

Diccionari. Topònim és el nom d’un lloc
Diu el diccionari que el significat de la paraula TOPÒNIM és “el nom d’un lloc”. Definició ben senzilla i clara. LA RAMBLA és i era el nom d’un lloc que ara recuperam.

Tornam al diccionari per cercar què és una RAMBLA i aquí tenim els dos significats que expliquen a més el nostre passeig al centre de Palma.
El primer: “Llit que formen les aigües quan plou de forma torrencial”. Efectivament, molta gent ho sap, però també  molta ho desconeix que per on ara hi ha el passeig de La Rambla, circulava el torrent de sa Riera que va provocar dramàtiques inundacions, que obligaren a desviar el cabal del torrent fora murades, que és on el trobem actualment.
Com a moltes ciutats, quan es va desviar la torrentera, a partir del segle XVII, al lloc original es va construir un passeig que es denomina genèricament rambla.

La Rambla, llavors, és un topònim de Palma que explica moltes coses i afortunadament ara recuperam.

No tocar els topònims
El compromís de respectar els topònims per desgràcia no sempre es compleix. Recentment, a Palma, tenim un vergonyós cas de canvi de nom d’un carrer de més de 100 anys d’antiguetat, un dels més antics de Palma fora murada, el CARRER LLIMONA que inexplicablement ha estat canviat pel de Carrer Poncir (ridículament, un altre cítric) amb l'excusa de que existeix la plaça de Can Llimona, de molt més recent creació, que té més habitants que els del carrer llimona i per evitar confusions varen decidir eliminar el topònim de Llimona. Per ara, cap de les argumerntacions totalment fonamentades d'ARCA han servit per introduir cordura a tan ridícula i poc respetuosa decisió cap al patrimoni toponímic.

Homenatges a personatges públics
Si en el futur es volen retre homenatges a personatges públics, es podria optar per plaques commemoratives o carrers de nova creació, però no alterar els noms dels llocs, els topònims.