23 de gen. 2013

Candidatures Premis ARCA 2012

ARCA, cada principis d’any, tria el premi en reconeixement de la tasca realitzada a favor o en contra del Patrimoni de Mallorca durant l’any recentment acabat. El “Premi Conservació del Patrimoni” valora la feina feta durant el darrer any per entitats o persones a favor de l’estudi o la conservació del nostre Patrimoni. Al contrari, el ”Premi Destrucció del Patrimoni” recrimina la deixadesa o les accions, ja siguin particulars o institucionals, contra el Patrimoni.

Les tres  candidatures ja seleccionades són triades per la Junta de Govern de l’entitat, a proposta de les persones associades o simpatitzants.

El premi Conservació del Patrimoni o Destrucció del Patrimoni serà triat entre les tres candidatures següents:

Candidatures Premi ARCA “Conservació del Patrimoni” 

Revista Es Castellet, de Bunyola i les persones impulsores de la nova època, Bàrbara Suau i Jaume Mateu, centrada en la reivindicació i l’estudi del patrimoni bunyolí. És la publicació local “viva” més antiga de l'illa. L’entusiasme i el compromís són senyes d’identitat de la publicació i les persones que la impulsen.

Geoberenars. Gairebé cada més s’organitzen visites a punts d’interès geològic de la nostra Illa. La iniciativa és d’un enamorat de la geologia i del patrimoni etnològic al seu entorn, Guillem Mas Gornals, que va creant consciència i coneixement

L’equip de recerca de Son Fornés (Montuïri) per tota la tasca arqueològica, de recerca i divulgació que han dut a terme durant tots aquest anys. És de destacar a més de la recerca científica, les activitats de divulgació més enllà de les visites, organitzades durant l’any.

Propostes Premi ARCA "Destrucció del Patrimoni"

Batlle d’Escorca, Antoni Solivellas, per afavorir la construcció al seu privilegiat municipi, rebaixant les taxes d’obres i per les seves pretensions d’impulsar la urbanització des Guix per a 700 habitants més. Tot en plena Serra de Tramuntana declarada Patrimoni de la Humanitat, precisament pels seus valors naturals i patrimonials.

Urbanisme de Palma per permetre la destrucció de l’edifici de Plaça Quadrado, i per tant la pèrdua d’autenticitat del centre històric. Darrera aquesta i tantes altres pèrdues patrimonials hi ha la perniciosa declaració de Runa Econòmica. Qui governa no ha mogut un dit per modificar una normativa nefasta, demostrant una clara manca de sensibilitat cap a la imatge patrimonial del Centre Històric

Consell de Mallorca per la mala gestió de Can Weyler. L’edifici gòtic que durant molts d’anys va ser la seu d’ARCA, va ser adquirit a molt bon preu pel Consell. Ara no saben què fer ni volen col·laboració per a pensar un futur digne i segur per a aquesta joia del nostre patrimoni.

Les votacions per a l’elecció definitiva dels premis la feran les persones sòcies o simpatitzants d’ARCA que assistiran al sopar que celebrarem el proper dimecres 30 de gener a partir de les 21h al Restaurant Rodeo Grill c/ Ramon i Cajal 14. Inscripció prèvia.