10 de gen. 2013

ARCA es congratula de la rehabilitació del Pou de Son Fortesa

A la palmesana barriada de Son Fortesa tan sols queda un vestigi de la important possessió que dóna nom al barri: el Pou que estava ubicat a la clastra de la possessió.

La desgraciada decisió dels responsables municipals tant a la època del batle Aguiló com del batle Fageda, però essent la decissió definitiva de la destrucció de la possessió d'aquest darrer, va arrasar l’any 1994 un dels testimonis més importants de la nostra història. Tan sols quedà el pou semienterrat i mal menat.

Fa més de quatre anys que ho demanam
Fa més de quatre anys que les pedres de marés que conformaven l’estructura per penjar el poal sobre el brocal del pou, van caure probablement víctima del vandalisme. Allà quedaren les pedres tirades durant anys sense que cap consistori atengués les peticions d’ARCA i d’altres entitats veïnals per a la reconstrucció.  

La bona notícia és que ara, el departament d'Infraestructures de l’Ajuntament ha encarregat a l’arquitecte municipal Toni Sbert la recuperació de l’esmentat pou.

Ha estat recuperada la pedra heptagonal sobre la que estava col·locada la boca del Pou.
ARCA ha pogut visitar les obres i l’arquitecte ens ha explicat com s’ha desenterrat i alçat  uns 50 cm tota l'estructura original i les intencions de recuperar un fragment de la imatge del trèspol de la clastra a imitació de la original. L'estructura de marés superposada i esbucada anys abans, probablement correspon a una reforma de principis del S.XX i ara és irrecuperable amb les peces originals, tant d’anys tirades devora el pou.

ARCA alaba la recuperació del volum real del brocal del pou amb la pedra de sota i la sensibilitat del projecte ja que ajuda a conservar la memòria històrica.

A més sobre el pou s’instal.larà una tapadora de ferro amb una inscripció recordant un fet històric de la Possessió de Son Fortesa.

Lamentam que el fet que s’hagi tardat tant de temps en atendre la petició de la nostra entitat, impossibiliti la recuperació de les peces de marès que formaven l’arc per penjar el poal, però ara coincidim amb l’arquitecte municipal que no és adient fer una rèplica. Sí hem demanat que es conservin ubicades clarament a un magatzem municipal les restes originals per si en un futur es considera una altre opció.