22 de gen. 2013

Recorregut embARCA't: “El patrimoni etnològic de Llucmajor: la finca de Can Garraseca”



Fotografia: Pep Camps.
El passat dissabte 19 de gener ARCA va dur a terme un recorregut embARCA’t titulat El patrimoni etnològic de Llucmajor: la finca de Can Garraseca”, el qual fou dirigit per l’investigador i geògraf Cels Calviño, l’investigador Joan Clar i el propietari de la finca Jaume Pericàs, qui molt amablemente compartí l’experiència de mostrar-nos el treball de conservació i recuperació del patrimoni etnològic d’aquesta finca.

La finca de Can Garraseca té una superfície de 71 hectàrees i es situa a la Marina de Llucmajor.

Es tracta d'una explotació agrícola ramadera i forestal que compta amb nombrosos elements etnològics (molí de vent fariner (amb una data d’inscripció de l’any 1831), aljubs, basses tapades, forn de calç, barraques de roter, cisternes,...), zones de conradís amb ametlers i garrovers, zones de garriga, etc.

Aquesta fou una oportunitat única per visitar i conèixer un conjunt etnològic molt ben conservat, gràcies al Coven de col·laboració entre la propietat, la Sra. Joana Noguera i el departament de Medi Ambient del Consell de Mallorca que entre els anys 2009 i 2010 restauraren una part d’aquests conjunt etnològic, únic a Mallorca. De la mà de Cels Calviño i Joan Clar, dos dels màxims especialistes que hi ha a Mallorca en aquesta matèria poguerem conèixer d’aprop com eren la vida i les costums a la Marina de Llucmajor fins als anys’50 del segle passat.

Experiències com la de Can Garraseca animen a pensar que és possible la recuperació d’aquest patrimoni cultural, moltes vegades menyspreat i poc valorat pels propis illencs. La voluntat i la col·laboració entre la propietat privada i les administracions és possible i aquesta finca ne’s un referent a tenir en compte.