12 de des. 2019

ARCA organitza una conferència titulada: Josep Ferragut Pou. Un home del seu temps?

Pere Ollers (president d'ARCA), Joan Josep Matas (conferenciant) i
Blanca Castaldo (coordinadora del projecte).
ARCA va organitzar ahir dimecres 11 de desembre una conferència dins el cicle dedicat a la figura de l'arquitecte Josep Ferragut i Pou (1912-1968), que duia per títol Josep Ferragut Pou. Un home del seu temps?, a càrrec de Joan Josep Matas Pastor, investigador.

L’objectiu de la conferència fou fer un repàs a la trajectòria pública i personal de Josep Ferragut Pou des de que tornà a Mallorca després de cursar els estudis d’arquitectura a Barcelona (1942) fins a la seva tràgica mort el 26 de febrer de 1968. 

Li tocà viure un temps de molts canvis a Mallorca. De les penúries de la immediata postguerra en els anys quaranta, passant per un cicle de certa bonança econòmica en els anys cinquanta culminats pels plans d’estabilització de finals del decenni, fins arribar al boom econòmic del turisme dels anys seixanta que sacsejà les nostres estructures socials i econòmiques, no pas les polítiques.

Voldria fer èmfasi a la seva vessant religiosa i espiritual que el dugué a participar molt activament i en primera línea del moviment associatiu catòlic mallorquí, més concretament en el Consell diocesà dels joves de l’Acció Catòlica del que fou vicepresident (gener-octubre de 1942) i president des de l’octubre de 1942 fins el mes de juliol de 1943. Tampoc podem oblidar el seu paper en la configuració dels Cursets de Cristiandat formant part de l’equip de laics iniciadors del moviment juntament amb Eduardo Bonnín, Jaume Riutort, Joan Mir, Andreu Rullan, Bartomeu Riutort i Guillem Estarellas. Eren tots amics que compartien les seves vivències, projectes i inquietuds.

Sense tenir en compte la seva militància catòlica  i el seu fervor religiós no podem entendre la seva obra religiosa ni crec que tampoc el seu compromís social i ètic de la seva professió.