19 de des. 2019

ARCA organitza la segona activitat del programa "Música, turisme i patrimoni".

Joan Antoni Martínez dirigint les seves explicacions davant
el convent de Santa Magdalena.
ARCA va organitzar ahir dimecres 18 de desembre la segona i darrera activitat del programa "Música, turisme i patrimoni", que aquest any ha arribat a la seva tercera edició i que compta amb el suport de l'Associació Hotelera de Palma (ASHPAMA) i la Fundació Guillem de Caixa Colonya i la col·laboració de la Fundació Turisme Palma 365 (Regidoria de Turisme de l'Ajuntament de Palma).

L'activitat començà amb un itinerari cultural pel centre històric de Palma, dirigit per Joan Antoni Martínez Payeras, la qual comptà amb els següents punts:

- Una primera aturada a l'ECCE HOMO (fornícula) devora la Rambla i la seva llegenda. (donant a conèixer el que va esser l'antic convent del Carme, ja desaparegut després de la desamortització de Mendizábal 1835).

Capella de l'Ecce Homo.
- Una segona aturada al brollador de la Rambla i explicar els fets històrics de la mort de Pere Joan de Quint (interessant i no molt conegut) que es produïren al s. XVII en plena Rambla.

- Una tercera aturada davant al convent de Santa Magdalena amb alguns dels seus prodigis i histories de la Santa mallorquina Sant Catalina Thomàs. A més des de el lateral del convent comentaré un fet històric com de pel·lícula, i recollit al Cronicón Majoricense de l'assalt al convent de Santa Magdalena a la primera meitat del s. XVII.

Església de Sant Francesc.
- Una quarta aturada en ple Born (davant la làpida en commemoració dels tornejos cavallerescos i el seu patró dels cavallers: Sant Jordi i que està a la façana de l'església de Sant Francesc) i l'evolució del Born al llarg dels segles explicat en el mateix passeig.

- Una cinquena aturada a la façana de l'església de Sant Nicolau (que va agradar tant a l'altra ruta del mes de maig) molt adequada ja que molta gent vincula Santa Claus amb Sant Nicolau patró dels nins entre altres. Contarem dues llegendes i el significat del bisbetó una celebració que es duia a terme el 6 i 28 de desembre, ja desaparegut.

 - Una sisena aturada al carrer de Sant Francesc davant de l'Hotel Can Cera on explicaria unes escultures de la façana amb el seu significat conegut amb el nom de "el mal fill de Can Desbac".

- Finalment una setena aturada davant la façana de l'església de Sant Francesc amb l'escultura de Sant Jordi on es va crear la confraria de Sant Jordi dels Cavallers al s.XV i dissolta al s.XVIII per ordre de Carles III. 

Gori Matas i Josep Oliver durant la seva actuació.
Un cop finalitzada la ruta cultural, entrarem a l'Hotel Sant Francesc Singular, on al seu magnífic pati ens esperaven Gori Matas (teclat) i Josep Oliver (trombó), els quals ens oferiren un concert de duo modular de jazz, on repasaren dins diferents de la història d'aquest gènere musical.