18 de maig 2016

Argument 10 en defensa de sa Feixina. Progressisme no és destruir Patrimoni per ideologia

ARCA avui ha fet arribar a totes les regidores i els regidors de l’Ajuntament de Palma l’argument número 10 en defensa del monument de sa Feixina.

Ja sabem que el tarannà de l’equip de govern en aquest tema és tot el contraria del que caldria esperar d'un govern amb voluntat de diàleg. Però ARCA no aturarà de  estendre la ma i també pressionar a l’equip de govern per a que rectifiqui

El progressisme polític, no és destruir monuments

Destruir monuments per motius ideològics és propi de totalitarismes

En el cas motiu d’aquest escrit on defensem la conservació del monument de sa Feixina de l'arquitecte Francesc Roca Simó, una de les coses que  més ens preocupa, és que aquells que fan bandera de la llibertat i dels valors democràtics, no acceptin cap dels arguments d'ARCA i fins i tot  l’acusin de feixista o antidemocràtica.

Pensam, que parlar de llibertat i de valors democràtics volent esbucar un monument adaptat a la Llei de Memòria Històrica, no és pensament progressista, és més propi d'un pensament integrista i totalitari.

Les democràcies modernes han fet grans esforços per lluitar contra el feixisme, però sense emprar les seves pròpies armes, la destrucció. Més aviat  han fet tot el contrari, han utilitzat l'educació, i en política el consens i el diàleg a més del sentit comú per trobar els punts en comú amb aquelles persones que pensen diferent i no propiciar els extremismes on els moviments feixistes se senten còmodes. 

ARCA lluita per Patrimoni des de l’any 1987 sense cap condicionament ideològic.

ARCA és una entitat ciutadana creada a l'any 1987 i  la seva principal finalitat ha estat defendre el Patrimoni Cultural de Mallorca davant els atacs salvatges que han tingut la insensibilitat de destruir-lo. Unes vegades hem tingut èxit i unes altres no.

ARCA és una entitat més que ha format part de la societat democràtica i amb la seva opinió i punt de vista, ha focalitzat la importància de preservar el Patrimoni Cultural de Mallorca. Sempre ha participat en positiu i a estès la mà a polítics i diferents agents socials, perquè la conservació del Patrimoni Cultural estigui dins l'agenda social i política.

Llavors, el fet que qui governa insisteixi en que és un monument feixista i que atengui tan sols aquest plantejament, no els hi dóna cap dret moral de dir el que s'ha de destruir en nom de la llibertat d'un poble, perquè la llibertat l'hem aconseguida i l'haurem de seguir lluitant mitjançant uns altres valors, on sempre hi haurien de ser presents la concòrdia, el respecte i l'enteniment.

El més trist, és que un Ajuntament, com el de Palma, hagi ignorat expressament totes les alternatives i els arguments que des d'ARCA li hem plantejat, amb una mostra clara de menyspreu cap a la nostra entitat malgrat ells mateixos reconeixen és la entitat de referència en matèria de Patrimoni. Insistir en que ARCA defensa un monument feixista és un insult i una mostra de desconeixement de què és patrimoni.

Sa Feixina  és un monument que no suposa cap lloa al feixisme.

Originalment va ser un monument a unes víctimes i avui està adaptat a la Llei de Memòria Històrica, com tothom reconeix.

ARCA creu en els valors patrimonials i artístics d'aquest monument i seguirà defensant-lo com ha fet sempre, independentment del que puguin dir altres agents polítics, els quals han donat el seu punt de vista ideològic, mentre que en el nostre cas, ha estat des del punt de vista patrimonial i amb total independència.

Aquest aspecte, és el que ha caracteritzat a ARCA, que governi qui governi, sempre hem estat lliures de dir el que pensem i amb conseqüència seguirem defensant el Patrimoni Cultural de Mallorca, perquè aquest no entén de colors polítics o d'ideologies, simplement és el llegat del nostre poble, on les ciutadanes i ciutadans ens hauríem de mirar i aprendre. La riquesa patrimonial i cultural és l’empremta de la història, dels fets justs i injusts però un rastre d'una història que no per esborrar-lo  per motius ideològics deixarà de ser la que és.