30 de maig 2016

ARCA rep un nou i important suport per evitar la destrucció de la casa de Gènova on va viure Manuel de Falla.

ARCA ha rebut una nova i important carta de suport per a la conservació de la casa de Gènova (c/ Rector Vives, 47) on va viure el compositor Manuel de Falla uns mesos durant els anys 1933 i 1934
La Fundación-Archivo Manuel de Falla de Granada ha fet arribar un escrit de suport que farem arribar al Consell de Mallorca i a l’Ajuntament de Palma
No obstant no confiam en la voluntat política per conservar aquest immoble
Aquest escrit de la Fundació Manuel de Falla de Granada,Fundació que va ser creada entre altres motius culturals i de posada en valor d'un artista únic, per evitar la dispersió d'un arxiu fonamental per a la cultura musical, es ve a sumar a les peticions ja formulades prèviament pel compositor Joan Moll i el fill del biògraf de Falla, Manuel Orozco.
La gerent i familiar de Falla, Elena García de Paredes de Falla inclou a la seva carta els següents paràgrafs:
Mossèn Thomas, director de la Capella Clàssica, se ocupó de buscarle un sitio tranquilo donde pudiera retomar el trabajo, y en esa casita compuso la Balada a Mallorca sobre un tema de su admirado Chopin, que también habitó en Mallorca. En el Archivo Manuel de Falla conservamos numerosa documentación original sobre los meses que Falla pasó en esta casa, singular no sólo por su tipología sino también porque en ella habitó un gran creador. 
La protección patrimonial de estos enclaves es fundamental, y es nuestro deber defenderlos y señalarlos convenientemente, pues son muchas las personas que gustan de visitarlos en sus viajes. El carmen de la Antequeruela en Granada es hoy Casa Museo declarada Bien de Interés Cultural, el chalet Los Espinillos en Alta Gracia, Argentina, se ha convertido también en un concurrido museo, y las casas en las que nació y pasó su infancia en Cádiz tienen una placa recordándolo.
Evidentment les acases de Cadis es conserven a més d'indicar amb una placa el seu valor històric.
Ja el músic local, Joan Moll va fer arribar a ARCA i al Consell de Mallorca una carta on demanava la conservació i comparava que l'estada de Falla a l'illa amb la de Chopin. La estància de Falla va ser, de fet, més llarga que la de Chopin i a aquest darrer se li dóna una importància rellevant quan la de Falla, se mereixeria com a mínim la mateixa.
Falta de voluntat política per protegir
No obstant des d’ARCA ja hem dit que no confiam en la voluntat de conservar un fragment paisatgístic i històric del nostre passat com és aquesta casa singular del patrimoni ambiental i històric de Gènova ja que les administracions actuals del Consell de Mallorca i de l’Ajuntament de Palma així ho demostren. No hi ha cap voluntat política d'evitar una destrucció. De fet, a l’ordre del dia de demà del Consell de Gerència d'Urbanisme ve la llicència de demolició. ARCA, que és membre d'aquest Consell de Gerència demanarà que no s’autoritzi la destrucció.

ARCA demà també presentarà al Consell de Mallorca un recurs contra l’aixecament de suspensió de llicència ja que consideram que la casa té evidents valors patrimonials tant de caràcter local com de caràcter insular.