14 de març 2016

Argument 4 en defensa de sa Feixina. Roca Simó, un arquitecte mallorquí espectacular.

ARCA INAUGURARÀ L’EXPOSICIÓ SOBRE L’ARQUITECTE DEL MONUMENT DE SA FEIXINA EL DIMARTS 22 DE MARÇ

FRANCISCO ROCA SIMÓ: DEL MODERNISME AL RACIONALISME. DE CAN CASASAYAS AL MONUMENT DE SA FEIXINA

Enviam Argument número 4 en defensa de sa Feixina

Perquè Francisco Roca Simó, és un dels més importants arquitectes mallorquins del S. XX i va deixar en molt bon lloc el nom de la nostra ciutat per la seva magnífica obra a Palma, Felanitx, Sóller, Inca, Manacor, Rosario i Bons Aires (Argentina) i a Madrid.

El monument de sa Feixina és la seva darrera obra i culminació de la seva evolució cap al racionalisme.

La capacitat creativa i tècnica d’aquest arquitecte palmesà queda demostrada si observam l’evolució estilística de la seva obra.

Algunes de les seves obres a Palma: Roca Simó és l’autor de projectes tan importants per a la ciutat de Palma com: Can Casasayas i la Pensió Menorquina (edificis Modernistes de la plaça del Mercat), Can Segura (espectacular edifici de la cantonada del carrer del 31 de desembre amb Avingudes), el Col.legi de Notaris i Can Fortuny (a la Via Roma), Can Llofriu (edifici racionalista a la plaça d’es Fortí) i l’edifici de la Delegació de Govern.

A Argentina té els seus edificis més monumentals i a Madrid des d’edificis públics com el mercat de Tirso de Molina fins a edificis d’habitatges de la seva darrera època, ja sobris adscrits al racionalisme.

El monument de sa Feixina, nu i desprovist de càrrega ideològica és un bon representant del racionalisme i de l'evolució d’un arquitecte excel.lent que mereix respecte i homenatge.

El monument de sa Feixina quadra estilísticament amb l’edifici de l’escola Jaume I, de l’arquitecte Guillem Forteza. Forteza, gran amic de Roca Simó, qui li dedicà una sentida necrològica al morir Francisco Roca.

Francisco Roca Simó guanyà el concurs per construir un monument a sa Feixina, no obstant l'obra la va dirigir el seu fill perquè es va iniciar després de la seva mort.

Avui hem enviat a les regidores i regidors de Palma aquest text com a argument número 4 en defensa del monument de sa Feixina.

Demanam a qui està en política capacitat per impregnar-se de coneixements i que el saber els faci abandonar una actitud destructiva que no du enlloc

L’Ajuntament de Palma està a temps de rectificar. Conservem el monument de sa Feixina.

Des d’ARCA oferim i demanam diàleg, consens, respecte pel patrimoni i democràcia real.