18 de març 2024

ARCA PRESENTA LES CANDIDATURES A PREMIS DESTRUCCIÓ DEL PATRIMONI 2024


AL SOPAR DEL DIMECRES 20 DE MARÇ ES TRIARÀ EL PREMI DESTRUCCIÓ DEL PATRIMONI I TAMBÉ S’ENTREGARAN ELS PREMIS PROTECCIÓ

Cada any, per aquestes dates, ARCA fa públics els PREMIS DESTRUCCIÓ EL PATRIMONI. Els tres premis negatius triats són:
 
LA TERRASSA DEL BALUARD, UN PROJECTE INVASSIU SENSE RESPECTE PEL PATRIMONI
No es pot consentir que s'insereixin a la murada de Palma unes instal·lacions que volen crear un ambient més acostat a la terrassa d'un hotel exclusiu i d'alt standing, que unbar-restaurant al servei d’un museu i que utilitza el Patrimoni com si fos un contenidor i no el respecta En resum, no es pot permetre un 'beach club' a la murada de Palma.
 
La intervenció proposada és en si mateixa inapropiada per al lloc i allunya la gent de Palma del seu ús normal. 
 
Qüestionam els informes emesos per Patrimoni que diuen únicament que les instal·lacions han de ser desmuntables. Desmuntables o no, el resultat visual i de compartimentació i colonització estètica és el mateix. 
 
L’ESBUCAMENT DEL DEFENSORA DE SÓLLER

Un Teatre amb gran valor històric i patrimonial de Sóller

El Teatre Defensora és un exemple únic a Balears. Ja queden poc exemples a l'estat espanyol d’arquitectura civil industrial de finals del s.XIX. Tenía un especial interès la seva estructura de ferro i la hermosa coberta de fusta, així com alguns telons probablement dibuixats pel fill Il.lustre de Sóller Cristofol Pizà Salero.
 
Aquest Teatre forma part del patrimoni històric de Sóller. Durant tres legislatures ARCA ha estat insistint en la vàlua del Defensora i s’ha estat deixant pasar el temps i l’esbucament ha estat la conseqüència dels nombrossos desencerts d’una gestió poc respectuosa
 
PERJUDICIS AL PAISATGE I ALS TERRENYS AGRÍCOLES I FORESTALS DE LES INSTAL.LACIONS FOTOVOLTÀIQUES
 
L’amenaça continua desfrassada d’ecologisme: Puntiró, Can Garriga, Talapi, Marratxí…Les instal.lacions industrials de fotovoltàiques dins sol rústic i agrícola sense cap planificació prèvia és un despropòsit que passa factura al nostre paisatge i al nostre futur en la planificació alimentàrisa. L’energia fotovoltàica ha passat de ser una necessitat per a la descarbonització a un negoci lucratiu a costa del nostre sol, del futur agrícola de Mallorca i del nostre paisatge.
 
Ningú no s’oposa a les energies alternatives, però l’alerta, a nivel de tot el territorio espanyol contra els interessos especulatius per part de molts inversors que han trobat la oposición de la ciutadania organitzada.
 
El nostre paisatge és el nostre patrimioni, també. 
 
SOPAR D’ARCA EL DIA 20
 
Durant el sopar anual d’ARCA del proper dia 20, al restaurant Portixol a partir de les 21h,  les persones que hi assisteixin podrán triar el més ferest entre els tres premis Destrucció de Patrimoni. 
 
També s’entregaran el PREMIS ARCA PROTECCIÓ DEL PATRIMONI que com recordaran enguany són per:
 
CAN VIVOT, PER LA RECUPERACIÓ, CONSERVACIÓ I ADAPTACIÓ A VISITES. IMPULSAT PER PEDRO MONTANER I MAGDALENA DE QUIROGA

LA LLUITA CONTRA LES PINTADES VANDÀLIQUES D’ALUMNES DEL COL.LEGI SANT FRANCESC I EL SEU PROFESSOR, JORDI CARULLA

• LA CONSERVACIÓ I RECUPERACIÓ DEL FRONTÓ DE SINEU PER PART DE JUAN FERNÁNDEZ MENA