26 de febr. 2016

El projecte de demolició del monument de sa Feixina és un despropòsit en contra dels interessos de la ciutat

Pretendre substituir el monument per una explanada és un insult a la intel·ligència. Gastar-se els doblers públics en destruir Patrimoni és una acció política que no se pot acceptar ni perdonar. 

Si qualque cosa sobren als espais públics i parcs de Palma són explanades (Parc de la Riera, Estacions/Plaça Espanya, Instituts,...)

A més, sa Feixina té ja una enorme explanada, on ara mateix està ubicada gran part de la Fira del dia de la Comunitat Autònoma.

En qualsevol cas, no es tracta de caure a la trampa de discutir què ha de substituir el monument, es tracta de que l'equip de govern faci marxa enrere en aquest camí que ha iniciat cap a l'enfrontament i la imposició de la seva autoritat.  

L'Ajuntament de Palma no té dret a robar els records individuals de la gent 

Tots els monuments perden el seu sentit original i passen a ser simplement fites urbanes, elements de referència amb qui la ciutadania passa a tenir una relació personal. Aquest és també l'encant i la gràcia dels monuments.

Això és el que amb els anys havia passat amb el monument de sa Feixina que originalment va ser aixecat per iniciativa popular per recordar les víctimes de l'enfonsament del Baleares, però amb el pas dels anys poca gent ho sabia. Per molta gent era el monument dels jardins on festejava, on jugava o del safareig on es remullaven d'amagat del guarda del barri.   Volem recordar que el monument no és ni ha estat mai un monument feixista a un vaixell de guerra

L'Ajuntament de Palma pretèn destruir un  monument que compleix la Llei de Memòria Històrica.  

L'Ajuntament de Palma ha de canviar, deixar de provocar desavinences entre la població i prendre les mesures necessàries per a que aquest element urbà que forma part dels records personals de vàries generacions, se mantingui com una fita urbana que aporti informacions històriques, artístiques i patrimonials.

L'adaptació a la Llei de Memòria Històrica (de 2007) executada per les predecessores polítiques del batle José Hila i el tinent batle Antoni Noguera, es va fer per unanimitat de tots els grups municipals i ja va costar 39.000 € (2010). 

Destruir Patrimoni, destruir consens polític i llençar als fems els doblers ja gastats en l'adaptació a a Llei de Memoria Històrica és això el que vol mostrar com acció política el nou equip de govern? Pregam que rectifiquin


ARCA continuarà estenent la mà a l'Ajuntament de Palma per trobar la solució per mantenir el monument de sa Feixina