3 de febr. 2016

Candidatures al Premi Destrucció del Patrimoni que atorga ARCA

Demà sopar per triar el premis Protecció i Destrucció del Patrimoni

ARCA celebra aquest dijous 4 de febrer el seu sopar anual, on ens reunim amb persones associades i simpatitzants de l'entitat.
Durant el sopar votarem les candidatures dels Premis Conservació i Destrucció del Patrimoni de l'any 2015.

Com ja avançàrem fa dos dies, les candidatures als Premis Conservació d'aquesta edició són la trajectòria empresarial de respecte al Patrimoni de Palma amb Hotel Portixol i recuperació de l'edifici del Tenis Palma per part de Mikael i Johana Landström; la recuperació amb criteris patrimonials i renovació empresarial de l'antiga fàbrica Ramis d'Inca per part de Joan Ramis i el Casal de Cultura. Museu de Sóller per la seva llarga trajectòria de respecte i difusió del Patrimoni.

Tres candidatures al premi destrucció del Patrimoni

A continuació presentarem les candidatures al Premi Destrucció del Patrimoni, que al contrari que les anteriors simbolitzen i reflexen una mala praxis, ja sigui d'institucions públiques, particulars o empreses privades envers el Patrimoni Cultural de Mallorca.

- Manca de rigor en la custòdia del mobiliari i altres elements patrimonialsdel Casal Balaguer: L'Ajuntament de Palma ha invertit una gran quantitat de doblers públics en la recuperació d'aquest casal històric del centre de Palma, datat al segle XVIII. El mobiliari d'aquest antic casal fou traslladat a un magatzem, durant el transcurs de les obres, però incomprensiblement part d'aquest ha estat robat i sembla que els responsables municipals no varen actuar amb celeritat per tal d'intentar recuperar-lo. La manca de responsabilitat i eficàcia a l'hora de vetllar i conservar els béns cultural que formaven part del Casal Balaguer fan que aquesta sigui una candidatura al premi Destrucció del Patrimoni.

- Empresaris promotors del bar “Lolita, chill out a la Fortalesa Avançada de Sant Carles: Aquest bé cultural fou construït a l'any 1762 i pertanyia al Castell de Sant Carles, fins que la construcció de la carretera del Dic de l'Oest a 1940, feu que aquests dos elements quedassin separats. L'any 2010, l'arquitecte Juan González de Chaves i l'Autoritat Portuària de Balears recuperaren aquest element després de les pressions d'ARCA i GEFB. A la primavera de 2015, sense cap rigor patrimonial uns empresaris volgueren conquerir la fortalesa per instal.lar el seu negoci. Les obres alteraren considerablement aquest bé cultural, amb la construcció d'una piscina, grans tendals i sembrant palmeres i construint un vallat que impedia la contemplació del be patrimonial. ARCA vol nominar als promotors d'aquesta iniciativa pel seu poc respecte cap al Patrimoni Cultural i a la aparent complicitat de l’anterior responsable de Autoritat Portuaria, Alberto Pons per haver permès aquest projecte i no haver tingut en compte la legislació en matèria de Patrimoni Històric.

- L’equip de Govern de l’Ajuntament de Palma per la voluntat de destruir el Monument de sa Feixina: L'actual govern municipal de Palma, format pels grups polítics PSIB-PSOE, MES i SOM Palma volen enderrocar el Monument de sa Feixina, obra de l'arquitecte Francesc Roca i Simó i aixecat l’any 1948. ARCA considera una greu errada dur a terme aquesta destrucció, després que aquest monument fou despullat de tota simbologia feixista (escut i lletres) a l'any 2010 i adaptat a la Llei de Memòria Històrica, per part de l'equip de govern de la batlessa Aina Calvo quan la regidora de cultura era Nanda Ramón, del PSM i consensuat per unanimitat dels grups polítics. Aquest monument és l'únic d'estil racionalista a la ciutat de Palma i és obra d'un dels millors arquitectes que ha donat aquest terra, Francesc Roca i Simó (1874-1940), el qual evolucionà durant la seva trajectòria professional del modernisme al racionalisme. Entre els seus projectes cal destacar: Can Segura, Can Cassassayas, el Col·legi Notarial de Balears i el monument de sa Feixina. També podem trobar projectes seus a l'Argentina, degut a que hi residí allà entre el 1909 i 1915. L'actual equip municipal de Cort mereix aquesta candidatura, per voler destruir Patrimoni Històric i enganyar a l'electorat amb aquesta actuació que no estava recollida a cap dels seus programes electorals.