14 de nov. 2011

Visita als molins de Llinars (Pollença)

El passat dissabte 12 de novembre ARCA visità el molins de Llinars (Pollença), obra d'engenyiria hidràulica i després feu un passeig per la vila de Pollença.

Molins de Llinars


Un cop acabada la nostra visita a la possessió de Pedruxella Gran, tornarem en direcció a Pollença, per visitar els molins hidràlics de Llinars, ja documentats durant la conquesta de Jaume I, al segle XIII. Aquests magnífics sis molins són una obra d’enginyeria, que aprofitaven la pendent sobre la qual estan construïts, perque l’aigua caigués en forma de cascada pel seu interior i provoqués un moviment de força motriu. Tot i que els molins en l’actualitat són propietat privada i estan integrats dins habitatges particulars, és imprescindible pujar pel camí de Llinars fins a la seva part més alta i veure les magnífiques vistes que hi ha de la vall d’en Marc. El darrer molí en funcionar fou el d'en Jaume, a la dècada dels anys'50.

Els molins rebien l'aigua de la font de Llinars, documentada a 1260. És una font de mina o qanat, segurament d'origen islàmic. Actualment, es troba dins una propietat privada.



Cerdà Martín, M.; Vilanova Suau, B. Pollença: guia de passeig. El Gall. Pollença, 1998. pp. 113-124.