29 de març 2010

Destruït el jardí històric d’una de les cel·les de la Cartoixa de Valldemossa

Un particular està fent una excavació del tamany d’una piscina petita, obres que a judici d’ARCA són il·legals

ARCA ha comunicat la seva alarma al Consell de Mallorca i a l’Ajuntament de Valldemossa

La cel·la ubicada a la dreta de la número 4 (probablement li correspon el número 5) i que no es pot visitar pel públic és el lloc on ARCA ha pogut comprovar que s’està fent una excavació que ocupa gran part de la superfície del jardí. La fondària de l’excavació és quasi la d’un home i l’extensió com la d’una piscina petita. Per fer aquesta excavació ha estat arrasat el jardí històric del que disposen totes les cel·les. (adjuntam fotos amb detalls del jardí de la cel·la número 4, que segons ens informen és similar al que ara han destruït). ARCA creu que de cap manera es pot haver concedit permís per fer unes obres que són un atemptat contra un bé cultural de primer ordre. De fet no hi havia cap cartell amb el permís a la vista, com seria obligat.

El conjunt de la Cartoixa de Valldemossa disposa de la declaració de BIC, Bé d’Interès Cultural, la més alta protecció que dóna la nostra Comunitat.

L’antic monestir de cartoixos disposava de cel·les individuals les quals varen ser venudes a particulars arrel de la desamortització de 1835 . Aquests, al llarg dels anys les han anat utilitzant per viure-.hi o llogar-les. És per això que a la seva visita a Mallorca, Chopin i George Sand habitaren una de les cel·les, es diu que concretament la número 4. Ara unes quantes poden ser visitades. Totes les cel·les disposaven i disposen just al davant, amb unes vistes fantàstiques, d’un espai enjardinat amb plantes típiques dels jardins històrics de Mallorca.

Des d’ARCA es demana que s’aturin de forma immediata les obres que ara denunciam, que es restitueixi a la situació original i que es depurin responsabilitats. És inacceptable i extremadament trist, la falta de sensibilitat que demostren moltes persones, propietàries d’elements d’enorme valor històric. Els jardins que s’han mantingut i donen personalitat a aquests espais tenen un valor incalculable. Destruir-lo demostra incultura, menyspreu i mediocritat.

ARCA estarà pendent i demanarà explicacions a totes les institucions responsables del control de la legalitat i la protecció del patrimoni.


diariodemallorca.es 30-3-2010ARCA denuncia la destrucción del jardín histórico de una de las celdas de la Cartoixa
dBalears.cat 30-3-2010ARCA denuncia “obres” a una cel·la de la Cartoixa
Última Hora Digital 31-3-2010 Paralizan unas obras en un jardín de la Cartoixa al carecer del licencia