4 de març 2010

ARCA veu amb preocupació la situació d'indefensió que presenten les Creus de terme

ARCA s’ha interessat davant el Consell de Mallorca, administració competent en assumptes de patrimoni històric de la nostra illa, d’un significatiu conjunt d’elements patrimonials.

Les Creus de terme

Aquests elements han format part de la història de Mallorca, com a fites que marcaven el limit o la separació entre municipis. Als pobles també és freqüent trobar-les, perquè designaven on finalitzava la població o també tenien una significació variada de la vida quotidiana dels pobles.

Preocupen als socis d’ARCA, entre d’altres dues creus de terme situades fora vila, és a dir, que divideixen dos municipis:

- Creu de terme de Xorrigo: Separa els municipis de Palma i Algaida. Aquesta creu fou tomada quan s’amplià la carretera de Palma a Manacor. La creu ha estat restaurada i dia d’avui es troba depositada a un magatzem perquè el Ministeri de Cultura, competent en aquest cas per la significació administrativa de divisió de termes ha trigat un any i mig en fer un informe favorable pel canvi d’ubicació. Sembla que és imminent la seva difinitava col·locació.

- Creu de terme del coll de Sóller: Separa els municipis de Bunyola i Sóller, sabem que aquesta creu ha desaparegut recentment i des de la nostra entitat demanem una explicació per saber on es troba aquest element històric i que es torni a col·locar al seu lloc d’origen.

Un patrimoni poc valorat

Les Creus de terme a vegades constituexen una part del patrimoni històric que es troba més indefens davant qualsevol atac que pugui sofrir. Per tots, són coneguts els episodis on cotxes o camions han xocat contra aquests elements o quan hi hagut obres públiques han patit danys irreparables, com és el cas de Xorrigo

ARCA vol aprofitar per alertar sobre aquest estat d’indefensió que pateixen les Creus de terme i desitja que els ajuntaments i el Consell de Mallorca trobin una solució de conjunt per aquest ric patrimoni.

Fotografia creu de Xorrigo: Agrupació Fotogràfica d'Algaida.