1 de febr. 2010

ARCA participa en el jurat del concurs d'idees per a la remodelació de la plaça i el Mercat Municipal de Pere Garau


El projecte conserva els trets més significatius de l'actual edifici del mercat
El projecte TRAVESSAR EL MERCAT, CREUAR LES PLACES ha resultat guanyador per unanimitat del concurs d'idees i avantprojectes per a la remodelació de la Plaça i el Mercat de Pere Garau. El projecte guanyador ha estat dirigit per l'arquitecte Francisco Pizà, amb Francisco Cifuentes, Carles Oliver i José Antonio Martínez-Lapeña.
La proposta guanyadora del concurs manté l'edifici actual al seu emplaçament. S'hi intervé modificant en part la seva forma que s' aliniarà en diagonal amb els carrers adjacents per aconseguir una nova perspectiva de la plaça de Pere Garau,. El mercat tindrà un gran pas central, per donar activitat al futur eix cívic del carrer de Nuredduna i la teulada cobrirà en part el mercat exterior. La reforma possibilitarà crear nous equipaments al barri: un aparcament soterrani, una escoleta i un centre cívic.
ARCA ha participat en el jurat, juntament amb representants del barri de Pere Garau, del mercat, representats de l'Ajuntament de Palma, i de col·legis profesionals, amb arquitectes i enginyers de reconegut prestigi internacional

El jurat ha valorat de la proposta guanyadora, que "és la que millor ha recollit les necessitats esmentades a les bases en els diferents àmbits d'actuació (mercat, plaça i entorn urbà) i que s'ajusta al model de ciutat previst per l'Ajuntament".
Pel que fa al mercat "es valora especialment el tipus d'intervenció, que amb una actuació que conserva els trets més significatius de l'edifici existent, el transforma amb una gran coberta unitària i una organització en planta que respon a les diferents visuals dels carrers que arriben a la plaça".
Pel que fa a la plaça, "la proposta aconsegueix qualificar els espais perimetrals del mercat i ofereix un tractament unitari i flexible de tot el recinte que possibilita replantejar progressivament les futures circulacions de la plaça així com l'execució de l'eix cívic previst per l'Ajuntament. També defineix la ubicació del nou aparcament a la zona que es suggeria a les bases".
Pel que fa a l'entorn urbà, "precisament per la flexibilitat de la proposta en el seu tractament de la plaça i per la capacitat de l'edifici projectat de qualificar els espais resultants a banda i banda, es valora que la idea seleccionada permet estendre aquest criteri d'intervenció cap als carrers veïnats".
Els membres de l'equip autor del projecte han estat guardonats amb el premi Ciutat de Palma Guillem Sagrera d'arquitectura en dues ocasions.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

veient que aquí es parla que ARCA va formar part del jurat del concurs, voldria fer la següent pregunta:
Algú em podria explicar com és possible que de 96 projectes ben diferents entre si, es deixin el 2on i 3er premi deserts?
Com va anar exactament el concurs?
Tots els particicpants d'aquest concurs necessitem una explicació formal de part d'algun dels membres del jurat, que són els que saben exactament com va anar la decisió

Anònim ha dit...

Hola,

comparteixo el comentari anterior. S´han de donar explicacions formals de la raó per a no premiar a 95 projectes (més de 300 professionals) quan les bases prometien tres premis amb dotació econòmica. Si Arca va ser part del jurat, i per tant corresponsable d´aquest veredicte, hauria de donar raó d´aquest frau