10 de febr. 2010

Mai s’ha proposat ni acordat que el monument de sa Feixina honori a totes les víctimes de la guerra civil

ARCA no hagués acceptat un fet així i per tant vol ajudar a desmentir aquesta falsa idea

Sembla que algunes persones han interpretat, al nostre parer erròniament, que el monument de sa Feixina pretendria representar a partir d’ara a totes les víctimes de la guerra civil, però no és cert que des de l’Ajuntament s’hagi proposat que una vegada retirades les frases i l’escut del monument de sa Feixina, aquest passàs a representar un homenatge a totes les víctimes de la guerra civil. Ni Cort ho ha proposat, ni ARCA ho hagués acceptat.

Una vegada retirades les frases i l’escut que s’ha considerat que exaltaven el franquisme, al monument tan sols se li afegirà una placa amb el text següent:
"Aquest monument va ser erigit l´any 1948 en record de les víctimes de l’enfonsament del creuer Baleares, durant la Guerra Civil (1936-1939). Avui és per a la ciutat símbol de la voluntat democràtica de no oblidar mai els horrors de les guerres i les dictadures"

Aquest text sembla que va ser aprovat per unanimitat a un Ple de l’Ajuntament de Palma fa gairebé 10 anys. Per tant el monument recordarà els fets i també suposarà un breu al·legat contra les guerres i les dictadures de manera genèrica.

No obstant, per assegurar que la nostra interpretació és la correcta hem parlat amb la Regidora de Cultura i ens ha confirmat que de cap manera es pretenia res més que llevar els texts considerats d’exaltació al franquisme i afegir la placa esmentada. No es volia englobar a totes les víctimes dins aquest monument, ja que evidentment no es poden sentir representades, ni els represaliats ni les víctimes ni les seves famílies i amistats, entre les quals ens trobam.

També hem parlat amb qualque periodista present a la roda de premsa on es va anunciar la decisió de Cort i ens ha confirmat que fins i tot es va fer una pregunta concreta demanant si es pretenia que el monument també representàs les víctimes republicanes i les representants municipals varen negar aquesta possible interpretació.

En resum, des d’ARCA hem defensat la conservació del monument per no oblidar la història per negra i lamentable que sigui, però comparteix amb Cort que aquest monument no pot ni ha de representar totes les víctimes de l’imperdonable cop d’estat, la guerra civil i la dictadura.

De fet, per restituir a la societat el record de les víctimes injustament tractades i la veritat de la historia que ens ha estat furtada durant tants d’anys, ens agradaria que es crees qualque espai d’homenatge a la nostra ciutat. Fa molt de temps que des d'ARCA venim proposant i compartint iniciatives en aquest sentit. Aquesta proposta no s’ha de interpretar mai com un intent de continuar dividint, si no com demostració de respecte cap a aquelles persones que han estat ignorades i maltractades durant tota la dictadura.