12 de febr. 2010

Carme Riera. Escriptora de l'any 2010. Conferència de Miquel Àngel Vidal Pons


El Govern Balear ha nomenat per a 2010 a Carme Riera com a escriptota de l’any. ARCA s’adherit a aquest programa, on ahir dijous 11 de febrer va organitzar la primera de les dues activitats previstes, que consistia en una conferència a Can Weyler, titulada Les novel·les històriques de Carme Riera. Dins el darrer blau i Cap a cel obert, dissertada per l’escriptor i filòleg Miquel Àngel Vidal Pons.
La conferència començà amb una reflexió sobre l’eclecticisme de la novel·la actual i la dificultat de les classificacions genèriques. Tot i així, les etiquetes, malgrat no ser definitives, poden ser vàlides per a l’orientació de lectors i crítica. Cal, però, rompre amb els estereotips i els prejudicis que consideren que hi ha gèneres majors i menors. El que hi ha són novel·les bones i dolentes. Carme Riera ha usat la novel·la històrica per escriure dues obres excepcionals, Dins el darrer blau i de Cap al cel obert. La història, en ambdues narracions, com en les de Robert Graves o de Marguerite Yourcenar, no és més que un marc per a reflexionar sobre la condició humana i fer una reflexió i una crítica del present a partir d’uns fets passats.

En una segona part, es feu un breu repàs de l’obra narrativa de Carme Riera i es situaren dues obres en el moment vital i literari de l’autora. Després es destacà els punts que tenen en comú.

El gruix de la conferència fou l’anàlisi de Dins el darrer blau i de Cap al cel obert: la documentació, les tècniques narratives, l’acció, els personatges i l’actitud crítica de l’autora. També es tractà l’estil i la transcendència d’aquestes novel·les en la literatura catalana contemporània.
MIQUEL ÀNGEL VIDAL (Binissalem, 1962).

Llicenciat en Filologia Hispànica i professor d’institut. Ha publicat les novel·les El batec de la fosca (Quaderns Crema, 2001; MDS books/Mediasat, 2004), L’escriptora de bestsellers (Bromera, 2003), Encara que sents com creix la nit (El Gall, 2005) i El jardí de les Hespèrides (Moll, 2008) els aplecs de contes Distàncies curtes (Lleonard Muntaner, 2003), Cal·ligrafies agòniques (Perifèric, 2004), La mesura de les coses (Proa, 2005) i Traïcions (Conselleria de Cultura, 2008), l’obra de teatre El conyac de Voltaire (El Gall, 2004), i els reculls d’articles El fill del segle i Res no és el que sembla (Can Sifre, 2006 i 2008). També ha tengut cura de l’edició i estudi de les Memòries literàries (Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2004), Hispània Citerior (Hora Nova, 2006), El fogó dels jueus (El Gall, 2006) i Panegírics blancs (Moll, 2006) de Llorenç Moyà. Ha col·laborat com a columnista d’opinió i com a crític literari a diversos diaris illencs. També ha publicat articles a Lluc, Serra d’Or i Randa.