5 de juny 2009

ARCA es reuneix amb l’IBISEC per la preocupació pel futur de l’Escola de Son Espanyolet

La reunió ha estat positiva però hem demanat garantia de protecció a més elements i continguts

Des de fa bastant de temps, veïnats, antics alumnes i membres del professorat de l’antiga escola pública de Son Espanyolet han traslladat a ARCA la seva preocupació pel futur d’aquesta escola, particularment recordada i apreciada per tots aquells que, d’una manera o una altra, hi participaren de la vida educativa.

L’escola, és un del 126 projectes de l’arquitecte Guillem Forteza, qui realitzà la major part de les escoles dels anys 30 amb uns criteris molt avançats per l’època i entre els que destaquen la rotunditat i els jocs de volums, la generositat dels espais, la lluminositat i dimensions de les aules i la connexió amb la natura que, pels grans finestrals, les porxades dels patis, el jardí etc. entrava en comunicació, sense pors ni foscúries, amb la vida educativa.

ARCA vol manifestar la seva satisfacció perquè, al manco a nivell de projecte, l’edifici recupera la seva fesomia primera respectant i recuperant la major part dels projecte d’en Forteza. Nosaltres proposam que s’haurien de conservar, a més de l’edifici, certs elements que formen part de la memòria de generacions del barri que van estudiar en aquesta escola.

Els elements que els nostres informants apunten són:
· El piano (que ara és a Son Pizà)
· El saló d’actes, dels anys 60, que a més era el cine de la barriadfa
· L’estany
· Mapes en relleu de fusta i suro fets pels alumnes dels anys 50 i que ara es troben en un estat lamentable.
· El soterrani que dona a la part d’Antoni Maria Alcover on es trobaven el menjador, la cuina, el despatx del director
· Refugi del temps de la guerra, que té quatre rajoles al terra per entrar per cada part i que ocupa bona part del soterrani de l’edifici
· Fotografies de l’arxiu de Casa Vila.
Tot un conjunt patrimonial del que estam particularment orgullosos.

ARCA lluitarà per a que es realitzi aquest projecte sense alteracions- atès que no sempre l’administració demostra sensibilitat amb el patrimoni.
De manera immediata demanarem a l’Ajuntament de Palma que es responsabilitzi i eviti l’entrada de persones alienes a l’edifici, que destrueixen sense cap respecte tot el que troben.