8 de maig 2009

ARCA ha demanat la intervenció del Consell Insular per salvar l’edifici del Quarter de Carabiners de Sa Colònia de Sant Jordi

Dibuix: Nicolau Casellas

L’Ajuntament de Ses salines governat per PSOE i UM, pretén destruir-lo

ARCA ha tramés al Consell i a l’Ajuntament de Ses Salines nombrosos informes de historiadors a favor de la conservació del Quarter de la Guàrdia Civil de Sa Colònia de Sant Jordi.
A l’apartat positiu volem destacar la importància de que s’hagi confirmat per part dels historiadors que el Quarter de la Guàrdia Civil de Ses Salines en realitat és una antiga Caserna de Carabiners de l’any 1919 i l’única que es conserva a Mallorca. És una confirmació important que no pot passar desapercebuda i molt menys aniquilada.

El conveni amb el ministeri no pot ser es una excusa per destruir
ARCA vol sortir al pas de les declaracions de responsables de l’Ajuntament de Ses Salines que justifiquen la destrucció d'un bé patrimonial per la signatura fa anys de un conveni.
Es dona la circumstància de que en el moment de la signatura no varen considerar que l’edifici tenguès cap valor. Ara la situació és distinta. S’ha confirmat que és l’únic Quarter de Carabiners que queda sencer a Mallorca i és de l’any 1920. Per tant si es manté la seva destrucció seria un acte contra el patrimoni.

D’altra banda, es pot trobar una solució urbanística per a la continuïtat del carrer Sol ja que l’edifici tan sols ocupa una part de la llum del carrer. El conveni amb el ministeri es pot modificar i el resultat pot ser molt més beneficiós pels interessos de Mallorca.

Per sort, des d’ARCA ens hem adonat de la barbaritat que implicaria la destrucció d'un fragment de la nostra història i fa tres mesos que estam avisant a l’Ajuntament de Ses Salines. Fins ara la insensibilitat continua i res ha canviat en l’actitud dels responsables municipals.
Corregir els errors i no obstinar-se en mantenir-los és la feina dels polítics.

El Consell comença a actuar
Feliçment el Director General de Patrimoni del Consell Insular, Sr Biel Cerdà a petició d'ARCA ha aconseguit que el Consell paralitzi provisionalment la demolició.
ARCA considera que l’edifici de l’any 1920, únic a Mallorca en bon estat de conservació, es mereix ser considerat un bé catalogat pel Consell.
Per ARCA és especialment lamentable que l’equip de govern de l’Ajuntament de Ses Salines integrat per membres del PSIB-PSOE, PSM i UM, demostri tant de menyspreu pels valors històrics i patrimonials. Estan a temps de rectificar.

Des d'ARCA continuarem recollint suports i donant passes per a la conservació i protecció definitiva de un edifici senzill, sobri i probablement únic a Mallorca.