Manolo Gómez explicant a l'interior del Museu de la Mar de Sóller. |
ARCA va organitzar el passat dissabte 22 de juny una “Visita al Museu de la Mar de Sóller i al barri de Santa Caterina”, dirigida pel tècnic en patrimoni del Museu Marítim de Mallorca Manolo Gómez.
La visita començà a l'oficina de turisme del port de Sóller, on explicarem la història d'aquest important port de Mallorca, el més trascendental de la serra de Tramuntana, on ja hi ha activitat comercial a partir del segle XIV i que tendrà el seu apogeu durant el segle XIX i fins a l'inici de la Guerra Civil, on aquest es militaritzarà amb l'ocupació de la força naval.
Posteriorment, poguerem visitar la parròquia del port de Sóller, dedicada a Sant Ramon Penyafort, degut al miracle que dugué a terme a 1269, on s'escapà amb una capa del port de Sóller i arribà a Barcelona. El 1616 se li dedicà un oratori, avui convertit en la seu de la gent major del port de Sóller. La parròquia fou construïda a partir del 1937 i ampliada a 1961 per l'arquitecte Josep Olesa Fratés. Aquesta parròquia conserva els antics retaules de Santa Caterina i Sant Ramon de Penyafort.
El Museu de la Mar de Sóller es situa a l'antic convent de Santa Caterina, construït al segle XIII i destruït per una invasió pirata a l'any 1542 i reconstruït vuit anys més tard.
Retaule de Santa Caterina a l'interior de la parròquia de Sant Josep de Penyafort. |
Després d'un procés de restauració i recuperació d'aquest indret, l'Ajuntament de Sóller decidí obrir el Museu de la Mar de Sóller a l'any 2005, el qual tancà les seves portes a l'any 2008. Finalment, al maig de 2019 el museu ha reobert les seves portes, gràcies a un conveni amb el Consell de Mallorca, on passarà a convertir-se en una de les seus del futur Museu Marítim de Mallorca.
La visita pretenia donar a conèixer aquest museu que ens conta la història de Sóller i el seu Port en relació a la mar. Varem poder veure els vincles entre l'ésser humà i la mar, on es destaquen activitats com el comerç o la pesca i com fou el fenomen migratori de molts de sollerics i solleriques.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada