14 de nov. 2016

Visita a Can Garra Seca dins el programa "Una altra mirada als molins de Mallorca".

Més de 30 persones visitaren la finca, situades davant el
conjunt restaurat pel Consell de Mallorca entre 2009/10.
El passat dissabte 12 de novembre ARCA va coordinar una visita a la finca de Can Garra Seca (Llucmajor)la qual fou dirigida per l’investigador i geògraf Cels Calviño, l’investigador Joan Clar i el propietari de la finca Jaume Pericàs, qui molt amablemente compartí l’experiència de mostrar-nos el treball de conservació i recuperació del patrimoni etnològic d’aquesta finca.

Aquesta visita es dugué a terme dins el marc d'un projecte anomenat “Una altra mirada als molins de Mallorca”, organitzat per la Direcció Insular de Patrimoni Històric del Consell de Mallorca i coordinat per ARCA.

Barraca de roter restaurada pel Consell de Mallorca.
La finca de Can Garra Seca té una superfície de 71 hectàrees i es situa a la Marina de Llucmajor.

Es tracta d'una explotació agrícola ramadera i forestal que compta amb nombrosos elements etnològics (molí de vent fariner (amb una data d’inscripció de l’any 1831), aljubs, basses tapades, forn de calç, barraques de roter, cisternes,...), zones de conradís amb ametlers i garrovers, zones de garriga, etc.

Barraca de capcurucull.
Aquesta fou una oportunitat única per visitar i conèixer un conjunt etnològic molt ben conservat, gràcies al Conveni de col·laboració entre la propietat, la Sra. Joana Noguera i el departament de Medi Ambient del Consell de Mallorca que entre els anys 2009 i 2010 restauraren una part d’aquests conjunt etnològic, únic a Mallorca. De la mà de Cels Calviño i Joan Clar, dos dels màxims especialistes que hi ha a Mallorca en aquesta matèria poguerem conèixer d’aprop com eren la vida i les costums a la Marina de Llucmajor fins als anys’50 del segle passat.

Experiències com la de Can Garra Seca animen a pensar que és possible la recuperació d’aquest patrimoni cultural, moltes vegades menyspreat i poc valorat pels propis illencs. La voluntat i la col·laboració entre la propietat privada i les administracions és possible i aquesta finca ne’s un referent a tenir en compte.