11 de nov. 2016

Presentació del programa "Una altra mirada als molins de Mallorca".

Una altra mirada als molins de Mallorca és una idea que neix a partir de la Ruta dels molins de l’Euroregió, amb la finalitat de divulgar aquesta Ruta, mitjançant activitats guiades i explicades per donar a conèixer els valors d’aquests enginys tradicionals, però, també, del seu entorn més proper.

Els sis molins de vent fariners que formen part de la Ruta es poden visitar gràcies a la col·laboració entre la propietat i el Consell de Mallorca.

Aquestes quatre rutes organitzades per la Direcció Insular de Patrimoni Històric del Consell de Mallorca, i coordinades per ARCA, ens mostren la riquesa patrimonial i el bon estat de conservació d’aquests molins que formen part del nostre paisatge, al temps que ens permeten relacionar-los amb la cultura, la història, la identitat del poble i el sector primari.

Aquesta activitat va destinada a tot tipus de persones, no són rutes per a «entesos» i experts, sinó que són excursions plaents per als amants del patrimoni cultural, paisatgístic, històric i industrial.

Més informació:

RUTA DELS MOLINS DE L’EUROREGIÓ i el seu entorn històric i cultural

1. Dissabte 12 de novembre a les 9.00 h
Visita al molí de Can Garra Seca i el conjunt etnològic d’aquesta finca, que, a més del molí fariner de 1831, compta amb una concentració d’elements etnològics, com ara aljubs, basses tapades, barraques... que permeten entendre a la perfecció com era la vida rural de la Marina de Llucmajor fins fa cinquanta anys.

Aina Serrano (Consell de Mallorca), Xavier Terrasa,
Pere Ollers (President d'ARCA) i Francesca Coll (Dtra. Insular
de Patrimoni Històric del Consell de Mallorca)
2. Dissabte 26 de novembre a les 9.00 h
Visita al molí de Son Gornals i recorregut urbà posterior per la localitat de Porreres. Cal destacar la importància patrimonial i agrícola (vins, albercoscs...) d’aquest municipi. També visitarem el cementiri, on recordarem els tràgics episodis viscuts durant la Guerra Civil i pujarem fins al puig de Monti-sion.

3. Dissabte 3 de desembre a les 9.00 h
Visita als molins d’en Sopa, d’en Fraret i al museu etnològic que alberga, i recorregut pels principals edificis del centre històric de Manacor i pel barri de Fartàritx (amb una gran concentració de molins).

4. Dissabte 17 de desembre a les 9.00 h
Visita al molí de Can Nofre, situat al molinar de Montuïri, on trobarem altres exemples d’aquestes construccions. Recorregut per la localitat destacant els edificis històrics més emblemàtics. Visita al molí d’es Fraret i al museu arqueològic de Son Fornés.

Sortida amb autocar des del camí de Jesús, cantonada via Alemanya (Palma).
Totes les visites són gratuïtes.
Inscripció prèvia, places limitades a: