20 d’abr. 2016

El Consell de Mallorca paralitza temporalment a instàncies d'ARCA la demolició de la casa Rector Vives, 47 (Gènova).

Habitatge del carrer Rector Vives, 47 a Gènova.
A petició d’ARCA, el Consell de Mallorca ha aturat temporalment la destrucció de la casa de Gènova on va viure Manuel de Falla

El cap de Patrimoni Històric emet un primer informe demanant la protecció

El servei de Patrimoni del Consell de Mallorca, per petició d’ARCA, ha evitat, momentàniament, la demolició de la casa de Gènova on va passar dues temporades el compositor Manuel de Falla durant els anys'30.

El cap de servei de Patrimoni Històric del Consell de Mallorca, ha emès un primer informe o acta, on es plantegen a priori uns valors paisatgístics, ambientals i històrics de l’esmentat edifici.
Diu textualment:

(...) El que subscriu entèn que és convenient impedir la demolició d’aquest habitatge pel fet de ser un bé arquitectònic integrant del patrimoni històric (atès que aporta interessants trets ambientals al barri de Gènova) i per haver allotjat a personatges notables que contribuiren a l’anomenada de la ciutat de Palma com a centre rellevat del gran turisme (...)”.

A partir de l’esmentat informe s’obria un període màxim de tres mesos de suspensió de llicències a aquest immoble, durant els quals s’ha d’emetre un informe i passar per la Ponència Tècnica de Patrimoni.

El cap de servei de Patrimoni Històric del Consell de Mallorca, Guillem Daviu, recorda el origen de les cases vacacional de l’entorn del castell de Bellver i concretament de la barriada de Gènova, que gaudeix del millor paisatge. Descriu la casa i diu en una frase molt clara:

Si se volen conservar els trets ambientals i ocasionalment monumentals, s’ha d'impedir la desaparició d’exemplars com la casa objecte d’aquest informe on passà temporades el músic” (Es refereix a Manuel de Falla)-

ARCA després d’aquest informe del Consell de Mallorca, comença a tenir esperances de que el respecte pel patrimoni imperi en aquest cas.

La postura de la comissió de Centre Històric i Catàleg de l’Ajuntament de Palma havia estat decepcionant. Si no fos per aquesta intervenció del Consell de Mallorca, la casa de Gènova ja no existiria i un fragment important de la nostra història hauria desaparegut.

ARCA està recopilant suports i informacions per enriquir la informació sobre els valors culturals de la casa del carrer Rector Vives.

El músic Joan Moll ens ha fet arribar una carta demanant la protecció

També l’ha feta arribar al Consell de Mallorca.

A la seva carta el músic balear compara la llarga estada de Falla a Mallorca, onze mesos entre els anys 1933 i 1934 a la casa de Gènova amb la curta estada de Chopin a la Cartoixa, una estada de tan sols 3 mesos.


També Joan Moll confirma sense cap dubte que la casa de la que parlem és on va viure Falla, ja que Mossèn Joan Maria Thomás li va indicar personalment. També indica que ell li mostrà a les personalitats del món musical que visiten l'illa i la volen veure.