21 d’abr. 2016

ARCA creu que Can Baró, és obra de Gaspar Bennazar

Edifici de Can Baró, situat al carrer d'Andrea Dòria, 6.
La casa del carrer Andrea Dòria, 6, Can Baró, en perill de ser demolida en poc temps, és amb gairebé tota possibilitat obra de Gaspar Bennazar.

L’edifici va ser construït en torn l’any 1923 i va ser per encàrrec del Sr. Antoni Roca, tal i com figuren a anotacions de l’arquitecte Bennazar que ha recopilat la seva néta, la historiadora Maribel Bennazar.

Un dibuix de la façana principal

Maribel Bennazar ens ha fet arribar un dibuix de la façana principal fet per l’arquitecte on s’aprecien moltes coincidències amb l’edifici finalment construït i que ens ha arribat fins el dia de avui, Coincideixen el cos principal, la terrassa, l'escala, els detalls sobre la teulada i la base de la torre que potser no s’arribés a construir. També la majoria de les obertures de façana.

De la família de l’enginyer Gabriel Roca

Can Baró va ser construïda per Antoni Roca per viure-hi amb la seva esposa i també cosina, Aina Roca, germana de l’enginyer Gabriel Roca.

La família d'Antoni Roca havia emigrat a Cuba on va crear empreses de construcció.

El nom de la zona, Can Baró

Dibuix de l'arquitecte Gaspar Bennazar (1923).
La casa construïda per Antoni Roca i encarregada a l’arquitecte Gaspar Bennazar, rebé el nom de Can Baró. No sabem si les construccions que hi ha al mateix solar són anteriors i la parcel·la o finca ja rebia aquest nom.

La zona entre Santa Catalina i Son Armadams rebia el nom de Son Alegre i així queda reflectit a les anotacions de l’arquitecte Bennazar.

ARCA ha demanat al Consell de Mallorca i a l’Ajuntament de Palma que s’eviti la demolició.

El fet que no sigui al catàleg de Patrimoni és una demostració de les grans carències d’aquest. La gran edificabilitat que se li atorga a la parcel.la és una possible condemna a mort, contra la que ens és difícil lluitar.


ARCA aporta aquesta investigació feta aquests darrers dies per argumentar la necessitat de conservar un edifici singular d’un arquitecte Bennazar, Fill Il·lustre de Palma.