23 d’oct. 2015

ARCA opina que a sa Feixina ha de prevaldre el Patrimoni i no la imposició

Cates al Monument sa Feixina, ahir 22 d'octubre
ARCA continua treballant per salvar el monument de sa Feixina. L’equip de govern, pretèn fer via per evitar el debat públic i aquesta postura és intolerable en democràcia.

Fins ara ARCA ha trobat una paret de formigó en cada una de les moltes converses que hem mantingut amb distints membres de l’equip de govern. Però, no perdem l’esperança. Fa molts d’anys que lluitam pel Patrimoni i mentre un monument o un edifici estigui en peu, nosaltres treballarem. No serà la primera vegada que la ciutadania salvem in extremis un element patrimonial.

L’equip de govern no ha volgut atendre cap dels molts arguments que els hem exposat sobre els valors del monument de caire Patrimonial, Històric, Educatiu i Social. No volen atendre a raons.

Tots els arguments els continuarem explicant a ells i a la societat balear.

La majoria de la gent vol que el monument es mantengui. Potser per això es neguen a fer una consulta popular?

Ahir, quan la grua feia la cata del monument per saber més de la seva estructura, davant la imminent sol·licitud del projecte de destrucció, la gent que passava els insultava. La majoria de la gent vol que el monument es conservi. El president d’ARCA estava present perquè casualment en dirigir-se a la feina es va trobar amb l’ensurt de la grua.

Les enquestes als diaris parlen sempre d'entre un 65 i un 70% a favor de que se mantengui.

Negar-se a consultar a la ciutadania i frustrar el debat des del primer moment és tot el contrari del que pregonen quan parlen de la seva manera de fer política. Sempre es jacten de la seva capacitat de diàleg i de promoure la participació ciutadana.

ARCA ha demanat téntol en nombroses ocasions. Ho tornam a demanar. Tranquil·litat i reflexió són importants en política. No pot triomfar la imposició. També hem demanat a l'Ajuntament tota una sèrie de dades i documentació que no ens faciliten de moment, mostra de la poca transparència amb que actuen.

El monument compleix la Llei de Memòria Històrica (de 2007).
L’arribada de centenars de ferits al Port de Palma, va ser traumàtic per a la població. Als llistats de ferits i morts hi ha moltíssims d’al·lots que feien el servei militar, perquè la traïdora sublevació contra el govern republicà democràtic els va agafar a la zona nacional. No perquè combregessin  ideològicament.

Fa anys que el monument tan sols és un element arquitectònic dins ciutat, una fita urbana sense cap simbolisme feixista. En el monument no hi ha exaltació al franquisme que és la única cosa que prohibleix la Llei.

Els monuments ens parlen de la història i de les seves petjades, però també són records de vivències personals i del nostre paisatge urbà.
Continuam confiant en que el monument es conservi.

ARCA no necessita donar proves de la seva defensa de la dignitat de les víctimes republicanes i lluitadores per la llibertat
Hem demanat que en lloc de destruir patrimoni per ideologia, es crei un monument a un espai cèntric de Ciutat per honorar-les.
Demanam que se recuperi el Fortí d’Illetes i els refugis de la guerra.

Donam la benvinguda a la futura Llei de Foses.
ARCA va ser consultada fa unes setmanes sobre aquesta qüestió i vàrem garantir el nostre suport per aconseguir la declaració de BIC dels llos d’enterrament, fins i tot una vegada s’aconsegueixi que siguin excavades.