15 d’oct. 2015

ARCA decepcionada per la finalitat de la taxa turística

Can Weyler
ARCA CELEBRA LA FERMESA EN LA IMPLANTACIÓ DE LA TAXA TURÍSTICA PERÒ CREU QUE LES FINALITATS ANUNCIADES DE LA TAXA  SÓN UN "CALAIX ON HI CAP GAIREBÉ TOT". ÉS BASTANT DECEPCIONANT I NO CONTENTARÀ A NINGÚ.

ARCA DEMANA QUE L’OBJECTIU DELS DOBLERS RECAPTATS SIGUI  PER INVERTIR EN  CONSERVACIÓ I REHABILITACIÓ DE BÉNS PATRIMONIALS I D’ESPAIS NATURALS

Des d'ARCA pensam que la taxa turística és l'única manera que tenim  per obtenir doblers per a la millora del nostre Patrimoni natural, històric, etnològic i paisatgístic. I el futur està precisament aquí. Perquè tota inversió en patrimoni natural, cultural i paisatgístic reverteix immediatament en el turisme i en els negocis turístics i aquestes inversions donen un argument de pes als visitants per comprometre-se'n amb el nostre patrimoni, natural, cultural i paisatgístic que també aprofiten.


Per exemple, projectes de restauració i intervenció de: Es Carnatge, Torres de Gumara de Palma, Can Weyler, Can Serra, Sa Fàbrica Nova de Sóller, Es Trenc-Salobrar, Serra de Tramuntana, etc.

D'aquests projectes d'inversions (espais i elements naturals i culturals que ara estan deixats) en poden sortir: altres activitats connexes, creació de llocs de feina, formació per als joves, etc

Les Torres del Temple
LES INVERSIONS EN REHABILITACIÓ DE ZONES TURÍSTIQUES MADURES I SIMILARS, S'HAN DE TREURE DELS FONS ESTATALS DE TURISME (JA QUE SOM CAPDAVANTERS A L'ESTAT EN INGRESSOS TURÍSTICS).


La taxa o impost ha de recuperar  els motius originals que varen donar inicialment bons resultats interromputs per una suspensió contrària als interessos de Balears.

Repetim, per ARCA, invertir en Patrimoni i Natura de rebot és invertir en un turisme de qualitat i no en aquest turisme massiu que fa morir d'èxit molts d'indrets turístics i presenta tants de problemes de gestió que hem d'enfrontar tota la població: seguretat pública, vigilància, neteja, residus, consum d'aigua, destrossa d'espais públics, etc.

Teníem una oportunitat única amb un govern de consens. Ara la decepció és molt grossa. Uns objectius tan amplis i dispars no contenten a ningú. Ja coneixem la capacitat de pressió d'algunes patronals turístiques a aquesta comunitat. Demanam que el govern autonòmic i els seus principals actors en aquest tema com Biel Barceló, s'ho repensi i rectifiquin.

EL NOSTRE PAISATGE I EL NOSTRE PATRIMONI: ATRACTIU TURÍSTIC PER FUGIR DEL TURISME DE MASES

No hi ha dubte que el turisme tria Mallorca i Balears per les seves característiques, pel seu clima, el seu paisatge, els valors històrics i monumentals a més dels paisatges urbans de pobles i ciutats.

Si no cuidam tot això, el nostre futur econòmic no serà sostenible, amable i durador.

LA CARA DOLENTA DEL TURISME
La Fàbrica Nova de Sóller

El turisme aporta elements positius però, sense dubta, el turisme de masses que predominantment ens arriba provoca uns impactes negatius molt grossos sobre el nostre paisatge i l'abandonament del nostre  patrimoni cultural, perquè els doblers es destinen a negocis més sucosos.

És indiscutible que el turisme genera molt de doblers especialment pels empresaris del ram, els quals no reinverteixen més que una mínima part a la societat balear.

Per tant és obligació de l'administració protegir, conservar, invertir i rehabilitar el Patrimoni Històric i etnològic a més del paisatgístic i natural. Que dins les inversions previstes amb els doblers de la taxa  hi figuri el Turisme directament com el gran beneficiat, ens sembla inacceptable i decebedor. Nosaltres sempre hem defensat una taxa ECOPATRIMONIAL. De rebot tota la societat queda beneficiada.