19 de març 2014

Can Ripoll nova seu d'ARCA, al carrer de Can Oliva, 10 Baixos

Can Ripoll, entre la Rambla i Can Oliva
Foto: Benet Bohigas.
El nou local d’ARCA té l’entrada pel carreró de Can Oliva, 10; carrer citat en vàries ocasions per l’escriptora Carme Riera a Temps d’Innocència. Riera, de nina vivia, just al costat, al carrer de Can Pueyo.

Can Ripoll és un edifici amb caràcter, té uns 116 anys. El nom li ve de Miquel Ripoll Pons, que el va fer construir poc abans de morir. Finà el 27 de juny de 1899, als 45 anys. Era un ric comerciant de Sóller (de Can Puça) que es va instal·lar a Ciutat. Viatjava sovint a Mèxic, on hi tenia negocis. Part dels seus descendents encara viuen a l’edifici. La titularitat de l’edifici va passar a la família Reynés per matrimoni. La seva filla Catalina Ripoll es casà amb Gaspar Reynés Font (metge), germà del gran arquitecte Guillem Reynés Font (1877-1918).


Carrer de Can Oliva, 10 Baixos.
Foto: Benet Bohigas.
En aquest local, a principis del segle passat estava el fotògraf i pintor G. Torres. A la dècada dels 60, hi va haver el taller de gravats per a impremtes Grabados Mallorca. També fou taller de reparacions i magatzem d’Eléctrica Ramblas, un comerç que hi havia al proper carrer de la Riera. Fins fa poc era l’estudi-galeria Circulo Art. I ara, serà la nova seu d’ARCA, durant molts d’anys. Té zona per a reunions, projeccions, despatx, biblioteca i magatzem. Molt cèntric i fàcil de trobar. Els socis d’ARCA estan de sort i molt il·lusionats per les perspectives i possibilitats del nou local, un espai que els ve com anell al dit.

Text: Benet Bohigas, publicat a Última Hora, 6-2-14