29 de març 2012

El reclam turístic no ha de vulnerar la imatge del patrimoni

ARCA desitja veure que els turistes visitin el patrimoni de Mallorca, perquè és una forma de difondre el nostre llegat cultural cap a l’exterior i que aquest sigui més conegut, i al mateix temps respectat.

El patrimoni històric per si sol és un reclam, no calen afegits per fer-lo més atractiu. Aquest cop ens volem centrar en la plaça de la Cartoixa de Valldemossa. Conjunt històric-monumental de primer ordre, que rep gran nombre de visitants a l’any, gràcies a la promoció per part de figures internacionals com George Sand i Frederic Chopin.

Després de la darrera sentència judicial, trobem oberts dos punts de venda d’entrades per visitar l’interior de la Cartoixa amb dos cartells impactants per l’estètica de l’indret, que reclamen la presència dels visitants, perquè aquests s’adrecin a comprar els respectius tiquets.

A la imatge que adjuntem, podrem observar com no són tant sols aquests dos cartells, els que alteren la imatge original d’aquest indret. Si ens fixem hi ha fils elèctrics que penjen de la façana, les canonades adherides a ella o uns angelets de ceràmica enganxats. Si seguim a aquest pas, la plaça de la Cartoixa anirà adquirint elements sense sentit, que l’únic que farà, és que aniran en contra dels valors tradicionals, estètics i d’austeritat d’aquest edifici.

Aquest creim que són els criteris que s’han de tenir en compte per promocionar la Cartoixa, preservar la seva autenticitat i deixar d’afegir elements moderns, que en loc de reclamar, desvirtuen aquest marc històric.