23 d’oct. 2009

III JORNADA DE PATRIMONI CULTURAL

Ahir dia 22 d’octubre tingué lloc a l’edifici de Son Lledó (UIB) la III Jornada de patrimoni cultural, aquesta edición tengué com a títol Qüestions d’actualitat de l’arqueologia i comptà amb l’assistència de prop de 100 persones. La jornada fou organitzada per ARCA, amb el patrocini de la direcció insular de patrimoni històric del Consell de Mallorca i amb la col·laboració de la Universitat de les Illes Balears.

Per aquesta edició foren convidats en un primer torn el Dr. David Barreiro Martínez, membre del Laboratorio de Patrimonio (LaPa) al CSIC de Santiago de Compostela, qui en parlà sobre “La Arqueología del Paisaje”. I en un segon torn intervengué el Dr. Albert López Mullor, cap de la Unitat d'Investigació Històrica de la Diputació de Barcelona i professor de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), qui ens parlà sobre "Intervencions arqueològiques al patrimoni edificat de Catalunya".

Un cop acabades les dues ponències s’obri un interessant debat, on participaren els dos conferenciants, el Dr. Manel Calvo, arquèoleg i cap del departament de prehistòria de la UIB i la Sra. Helena Inglada, arqueòloga i tècnic del Consell de Mallorca. S’encarregà de moderar el debat, el Sr. David Javaloyas, arquèoleg i membre del departament de prehistòria de la UIB.
El debat també comptà amb l’opinió de diferents tècnics i arqueòlegs que assistiren a la jornada, i que parlaren sobre temes actuals, com és el cas de Son Espases i la seva polèmica decisió de trasllat. També es tracta de com la ciència arqueològica pot arribar més a la gent i que s’hauria de fer per millorar aquest aspecte. I finalment, el debat es centrà i es demanà una major fluidesa i agilitat per part de l’administració pública alhora de generar i gestionar projectes de caire cultural i patrimonial.