28 d’oct. 2009

ARCA denúncia abocaments sobre unes restes arqueològiques a la Colònia Sant Jordi

La nostra entitat ha pogut tenir coneixement personal dels abocaments que s’estan duent a terme darrerament al turó de sa Llonja, punta situada al costat del port pesquer de la Colònia de Sant Jordi (Ses Salines). L’entrada que dóna accés a aquest turó es situa al final del passeig marítim i està davant de l’illot de na Guardis.

El fet que aquesta punta es situi enfront de na Guardis i puguem trobar una sèrie de dipòsits excavats a la roca, ens evidencien la importància històrica d’aquest indret, que pogué tenir una relació directa amb aquesta factoria fenicia.

Es tracta d’una zona amb una densitat arqueològica important, per la gran quantitat de dipòsits i ceràmica superficial que hi trobem, però malauradament als últims temps ha estat greument atacada per l’abocament de formigó i enderrocs que han cobert alguns dels dipòsits assenyalats.

A les imatges s’evidencia el mal que s’ha fet als elements històrics i amb la imatge aèria es poden localitzar els diferents abocaments.

ARCA ha demanat al Consell de Mallorca el següent:

1. Que un tècnic del Consell de Mallorca es desplaci al lloc per avaluar els danys que han sofert els elements històrics en qüestió.

2. Que hi hagi una coordinació amb la policia de ses Salines o el servei de SEPRONA de la Guàrdia Civil, per tal que la zona estigui vigilada i s’evitin més abocaments.

3. Iniciar un expedient, perquè aquesta zona amb una gran densitat arqueòlogica pugui ser declarada com a bé catalogat.