19 de febr. 2009

Lliurament del premi blanc de patrimoni històric 2008

Pere Ollers, president d'ARCA, Joana Lluïsa Mascaró, Consellera de Cultura i Pep Balaguer representant de la Plataforma Salvem es Jonquet durant l'acte de lliurament del premi.

A la nostra seu, ARCA ha fet l’acte de lliurament del Premi blanc de patrimoni històric 2008 per a la Plataforma Salvem es Jonquet, que amb la seva acció cívica ha aconseguit la paralització temporal dels dos macroprojectes urbanístics que hi havia en aquesta zona tan emblemàtica de Ciutat.La decisió va ser votada el passat 22 de gener, on recordem que competia amb la Comissió de Patrimoni històric del Consell de Mallorca, la Plataforma Salvem Son Real i el Taller de restauració del Bisbat.El premi negre fou per a Nemesio Suárez, qui competia amb Dasvidania S.L., Restaura i Rafael Turatti

Paraules del representant de la plataforma Salvem Es Jonquet :

Nosaltres, l'Associació de Veïnats del Jonquet, volem agrair a ARCA aquest premi que ens ha donat per la nostra lluita a favor des Jonquet, de la conservació d'aquest conjunt historic. També hem d'agrair la presència de tots els que ara sou aqui, i tots els que, encara que no hi siguin han fet possible Aquest reconeixement.
Però fet l’agraïment , només ens resta dir tot plegat, aquesta tasca de lluita a favor des Jonquet, no serviria per res si l’Ajuntament de Palma persistia en voler fer aquests pàrquings, aquests centres comercials, aquests blocs d’edificis que amenacen, per desgràcia, encara avui es nostre Jonquet.

Siem realistes: demanem l’impossible. Voldríem recuperar els carrers desdibuixats, eliminats des Jonquet. És impossible? No bastaria per això respectar la legalitat vigent? Segons la llei, el carrer, no és la via pública? No, no hauria de ser impossible recuperar aquests carrers.

Perquè voldríem en síntesi, que es conservàs la morfologia, les formes tradicionals del nostre barri, conservant els usos (habitatge, petit comerç), les tipologies (parcel·les reduïdes, cases unifamiliars en planta baixa o petites finques de pocs habitatges). S’ha dit que no hi ha una tipologia gaire definida en es Jonquet. No hi estam gens d’acord: en tot cas és evident quina tipologia no és pròpia del nostre Jonquet: conjunt de blocs de pisos amb centres comercials i pàrquings d’enormes dimensions. No, una versió reduïda ( o no tant) del Passeig Marítim, S’Arenal o Magaluf no és la tipologia constructiva des Jonquet.

La UNESCO, la Unió Europea, les lleis estatals i les lleis de la nostra Comunitat Autònoma, estan indefectiblement, ningú ho pot negar, per la protecció de conjunts històrics com és Es Jonquet: Es posarà l’Ajuntament de Palma en contra de la UNESCO, de la Unió Europea, de l’Estat espanyol i de les lleis de la nostra Comunitat Autònoma? Es posarà en contra d’aquell PERI de l’any 1985 promogut per la corporació socialista presidida per Ramon Aguiló?. Malauradament aquell pla de protecció quedà en l’aire en ares d’allò que s’ha anomenat “Urbanisme a la carta”, d’allò que podríem designar com “anar legalment en contra de la llei”. Si l’Ajuntament es posava en contra del nostre conjunt històric des Jonquet, esperem que no ho faci, per què ho hauria de fer? Quines serien les seves raons? Quin benefici n’hauria de treure? Què en treuríem , la comunitat, la ciutadania d'una tal pèrdua de patrimoni? Fuig del nostre enteniment que hi hagi cap raó per destruir Es Jonquet.

Si aquest premi que ens ha concedit i entregat avui ARCA no és com un trampolí per reivindicar i aconseguir la protecció del conjunt històric des Jonquet, de res haurà servit. Per això tornam a reiterar les nostres demandes per al nostre Jonquet, per al Jonquet de tots. Demandes que són:

1.Recuperar els carrers, la via pública, desdibuixats
2.Conservar inclòs els Terrers
3.Conservar les volumetries, els tamanys de parcel·les i les formes tradicionals
4.Conservar els usos: habitatges en finques de mida reduïda i petit comerç en planta baixa
5-Recuperar l’esperit de l’antic PERI des Jonquet o si és possible millorar-lo
6-Que les demandes de l’Associació de Veïnats del Jonquet siguin escoltades a l’hora de modificar la normativa del nostre barri

En poques paraules, demanam per a Es Jonquet un tractament tan o més respectuós que el que és dona a la façana marítima de Can Pere Antoni, que Es Jonquet també és façana marítima i molt més emblemàtica.
Que una nova destrucció del Patrimoni no sigui l’antecedent de futures destruccions. Així ho desitjam.

Plataforma Salvem Es Jonquet