18 d’oct. 2023

ARCA ESTUDIA PRESENTAR RECURS CONTRA EL CONSELL INSULAR DAVANT LA DENEGACIÓ DE LA PROTECCIÓ INSULAR PER AL JARDÍ DE CAN CANALS (SÓLLER)


ARCA ha rebut la notificació de l’Acord de la Comissió Insular de Patrimoni Històric del passat 29 de setembre de 2023, relatius als jardins de Can Canals. 
Amb aquest acord la Comissió Insular denega la protecció insular demanada per un bé immoble de categoria i rellevància per tota Mallorca. 
També la Comissió Insular (com una justificació annexa) recomana a l’Ajuntament de Sóller que el catalogui “millor”.
Per tot això i perquè consideram molt fonamentada la nostra proposta, ARCA està estudiant la presentació d’un recurs administratiu.
 
EL JARDÍ DE CAN CANALS ÉS UN DELS JARDINS MÉS RELLEVANTS DE MALLORCA

Cal recordar que el Jardí de Can Canals (situat a Gran Via de Sóller) com hem justificat àmpliament amb una Memòria i reportatge és un dels jardins més rellevants de Mallorca, situat a Sóller, sí, però això no vol dir que només tingui valor per al Municipi de Sóller.
En el setembre de 2022 ARCA va presentar un documentadíssim informe sobre el Jardí de Can Canals.
El patrimoni dels pobles (Sóller especialment per la seva història industrial, comercial i  marítima) fa part del patrimoni insular, de Mallorca.
ARCA insisteix que la Comissió Insular de Patrimoni INCOMPLEIX LA LLEI DE PATRIMONI I s’equivoca en aquesta negativa a protegir (mitjançant la declaració de Bé Catalogat insular) en un moment en que l’immoble, encara, no està sotmès a pressió immobiliària.
 
EL CONSELL INSULAR DE MALLORCA DESVIA LA ATENCIÓN EN MATERIA DE PROTECCIÓ DEL PATRIMONIALS AJUNTAMENTS

També criticam la tàctica del Consell Insular de desviar l’atenció i la responsabilitat davant la protecció del patrimoni històric de Mallorca als Ajuntaments. És una pràctica que consideram il·legal perquè no protegeix els béns culturals de la manera que preveu la Llei autonòmica.
Evidentment, totes les administracions tenen la seva part de responsabilitat, però determinats informes del Consell que certifiquen el valor patrimonial de un element, queden en paper banyat perquè no hi ha autoritat per obligar un ajuntament a catalogar l’esmentat bé
Així sempre surt perdent el Patrimoni i per tant la ciutadania. 
En base a tot això estudiam presentar un recurs per tal de garantir una protecció efectiva del Patrimoni
 


Més informació Pere Ollers 686533836