23 d’oct. 2023

ARCA VISITA LA "IMPRENTA NUEVA BALEAR"




EMPRESA DUÏTA PER UNA FAMILIA QUE CONSERVA EL PATRIMONI, L’ESTIMA I EL MOSTRA


Més de trenta persones han participat en el recorregut guiat a la centenària Imprenta Nueva Balear, el passat dissabte.
El recorregut començà a la seu d'ARCA, on tenim una exposició sobre l'arquitecte Guillem Forteza, que és l'autor de l'edifici on es troba situada des de 1924 aquest establiment emblemàtic.

Concha Gallego, historiadora, va fer una petita semblança de la vida de Forteza y les característiques principals de la seva obra. A continuació, una ruta per la ciutat va mostrar els exteriors de la casa familiar de Forteza i de diversos edificis de l'autor a la plaça Tagamanent, Plaça Santa Eulàlia i dos al carrer Costa i Llobera. Romero també va aportar dades de l'obra de l'autor, alguna ja desapareguda com Can Alzamora.
A partir d'aquí Roberto Aguilo pare i fill, tercera i quarta generació de la saga de propietaris de la Imprenta Nueva Balear ens van explicar la filosofia actual de l'empresa, més oberta a la Ciutat, de tal manera que ara es pot visitar

La família comença amb la imprenta Nueva Balear quan Jordi Aguiló Cetre va adquirir una empresa d'impresió de naipes l'any 1913. L'ay 1927 es va traslladar a la seva ubicació actual i des de llavors no es va aturar mai.

Els anys 90 varen haver de triar entre fer grans inversions canviant la maquinària del taller o mantenir el que hi havia des de feia dècades. Varen optar per mantenir el que hi havia afegint la nova tecnologia.
UN PATRIMONI A BONES MANS

Va ser durant els anys 90 quan va aparèixer el grup de El Corte Inglés amb la intenció de comprar totes les edificacions de la illeta per construir un gran centre comercial. La família Aguiló va decidir no vendre i continuar amb esl negoci s i les habitatges a dalt.

De tot això ens varen parlar amb gran passió per la seva feina els dos Roberto Aguiló, pare i fill, ens varen mostrar com era el procès de feina de la maquinària antiga, la meravellosa col·lecció de pòsters antics que han reeditat i estan en venda i fins i tot varen posar en marxa la màquina més antiga.
Ara la feina es governa des dels més moderns ordinadors. Passat i futur en un mateix lloc al centre de Palma