11 de jul. 2022

ARCA demana al president d'EMAYA que restitueixi totes les fonts de ferro que han retirat.

Demanam que es tornin a col·locar en el seu emplaçament original, ja que és l'única manera de conservar la memòria real.

Valoram positivament la voluntat del regidor de rectificar, que ha manifestat a alguns mitjans de comunicació, sempre que sigui certa i completa i no parcial, fet que entendríem com a una manera de dissimular i no anar cap a una rectificació real.

Les noves fonts no milloren el paisatge i es varen instal·lar pensant en els turistes condicionant a pitjor la imatge de la ciutat. Ara, de manera incomprensible, aprofitant les conduccions d'aigua ja existents s'han llevat moltes de ses "manxetes" dels distints barris que ja formaven part de la nostra història recent.

El canvi de font de ferro i base de pedra per una de moderna d’estructura de plàstic i alumini que resistirà malament el pas del temps, no és acceptable, per molta osmosi que tengui.

Després de la denúncia pública d'ARCA la insatisfacció de la ciutadania ha estat patent. Les xarxes anaven plenes.

EMAYA hauria de fer públic el llistat de fonts substituïdes per poder recuperar-les.

A ARCA ens han arribat peticions de recuperació de vàries a més de les dues que vàrem conèixer, en primer lloc, i va despertar les nostres alarmes. És el cas de Son Fortesa, Santa Catalina, es Portitxol, el Amanecer, el Molinar, Son Serra...

El valor patrimonial de ses manxetes, no és tant un valor històric artístic, sinó un fet més íntim i immaterial vinculat als records del joc. A ses manxetes (que és el nom popular com es coneixen) nines i nins, a més de beure, omplien els globus d'aigua, es al cap després d'una bona suada jugant a corda o a futbol i també es feien innocents bregues d'aigua.

 


Les fonts de ferro han de tornar al seu emplaçament original.