24 de febr. 2020

ARCA FA PÚBLIC ELS SEUS TRES PREMIS DESTRUCCIÓ DEL PATRIMONI 2020.

- L'AUTORITÀRIA RETIRADA DE LA VORADA DE PEDRA DE L'EIXAMPLE DE PALMA

- LA DEGRADACIÓ DE LES MURADES DE PALMA PER PLANTES I PINTADES

- EL VANDALISME I ABANDONAMENT DE LA POSSESSIÓ DE SON MACIÀ NEGRE

Com cada any ARCA posa en evidència de manera destacada tres accions contra el Patrimoni que s'hagin produït durant l'any, ja sigui per acció o per omissió.

Les tres accions són declarades Premis ARCA Destrucció del Patrimoni, no obstant una d'elles mereixerà un rebuig extra si és la més votada entre les persones assistents al nostre sopar anual que celebrarem el proper dimarts 25.

L'AUTORITÀRIA RETIRADA DE LA VORADA DE PEDRA DE L'EIXAMPLE

Amb excuses insostenibles l'Ajuntament de Palma elimina de l'Eixample pedres que feia més de 100 anys que convivien amb nosaltres. És impossible tolerar-lo. ARCA ho ha denunciat i ha intentat parlar amb els responsables, fet que no ha aconseguit. Resulta ridícul excusar-se en que la pedra del cantó de la voravia pot patinar, però al mateix temps dir que es reservarà per a col·locar-se al Centre Històric. A més és obvi que no hi ha prou Centre Històric per col·locar els milenars de pedra que es poden arrabassar. No es pot consentir la pèrdua d'un tret personal de l'Eixample, que en sí mateix té un valor patrimonial com a conjunt. Aquesta qüestió ja havia estat motiu de polèmica fa molts anys i l'acord va ser mantenir-lo. Ara han de rectificar i no volen, fet que ens indigna.

DEGRADACIÓ DE LES MURADES DE PALMA PER PLANTES I PINTADES

El Consell de Mallorca i l'Ajuntament de Palma són culpables per l'abandonament de les seves responsabilitats. El problema provocat per la proliferación de plantes és molt greu perquè les arrels estan provocant perilloses esquerdes. En aquest moment hi ha ficus i altres plantes amb troncs i arrels d'un diàmetre considerable que està provocant la destroça a la murada històrica.

No es pot tolerar la manca de diligència en evitar un problema que es pot tallar d'arrel i mai millor dit.

Les pintades que es mantenen a la murada amb l'excusa de que com que estan catalogades, no es pot actuar de manera immediata, provoquen un efecte cridada i cada vegada n'hi ha més. L'administració té l'obligació de ser eficaç i el Consell de Mallorca és el major responsable del Patrimoni.

VANDALISME I ABANDONAMENT DE LA POSSESSIÓ DE SON MACIÀ NEGRE

Responsables: Propietat i Ajuntament de Marratxí. Les cases de possessió de Son Macià Negre des de que ja no estan habitades han patit actes vandàlics i expoli tant a l'interior com a l'exterior i l'estat de degradació cada cop és més evident. Pintades, ocupacions il·legals i una propietat (potser d'un banc, però no ho podem assegurar) que mira cap a un altre costat. Fa un any i mig que ARCA va sol·licitar actuacions preventives a l'Ajuntament de Marratxí. La eficàcia de l'administració es pot veure en l'estat deplorable de l'immoble.

Aquesta possessió, ara ignorada i maltractada està catalogada amb el nivell màxim de protecció. Des d'ARCA ens demanam: De què serveix protegir si no s'actua per a conservar de manera efectiva?

Els recordam que els premis ARCA Protecció del Patrimoni 2020 són:

- AMICS DEL MUSEU MARÍTIM PELS 45 ANYS DE REIVINDICACIÓ.

- AMICS DE L'ORGUE D'ALARÒ PER LA INICIATIVA «ELS MATINS DE L'ORGUE».

- LA REHABILITACIÓ DE LA TORRE D'ILLETES I EL BALUARD DEL CASTELL DE SANT CARLES.